Vad gör processorn och varför är den betydelsefull?

Processorn, på engelska kallad cpu (Central Processing Unit) är datorns motsvarighet till människans hjärna. Den sköter huvuddelen av alla beräkningar som görs i datorn. De flesta moderna processorer är också kapabla att skapa grafiska bilder som du ser på skärmen. En snabb processor startar program snabbare och utför kommandon effektivare.

Datorskola cpu

Vad är x86 och arm?

Processorer kan delas upp i olika grupper beroende på vilken arkitektur de har. I stationära och bärbara datorer är den vanligaste arkitekturen Intels x86 – vilken Windows och Mac OS bygger på. Den andra processorarkitekturen kallas arm och återfinns främst i mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor – detta tack vareatt arm-processorer, åtminstone historiskt sett, har varit mer strömsnåla men prestandamässigt klenare än x86.

Sistnämnda håller dock på att förändras då x86-utvecklare numera prioriterar att göra sina processorer mer strömsnåla, alltjämt som arm-utvecklare lägger mer krut på prestandan. I dag hittar vi exempelvis arm-processorer i flera Chromebooks från bland annat Samsung och HP.

Vad är processorkärnor?

Processorns hastighet avgörs av vilken klockfrekvens och hur många processorkärnor den har. Fler processorkärnor innebär att programmen som körs på datorn har fler kärnor att fördelas mellan, vilket gör att processorn kan arbeta effektivare. Relaterat till kärnor har vi multi-threading, även kallat hyper-treading, som innebär att processorn simulerar fler kärnor än den faktiskt har.

Om du läser om en processor och det står att den har fyra kärnor och åtta trådar innebär det att den processorn kan ”lura” operativsystemet att tro att den har åtta kärnor som den kan dela uppgifter på. I praktiken finns det dock fortfarande många program och spel som inte är bra på att nyttja flera kärnor eller trådar – i de fallen spelar det ingen roll om du sitter på en monsterprocessor med 16 kärnor om programmet ändå bara nyttjar fyra av dem.

Vad är en 64-bitsprocessor?

Det finns två huvudkategorier för processorer: 32-bit och 64-bitsprocessorer. Vilken av dessa typer av processorer som datorn använder avgör både hur datorn presterar rent generellt och vilken mjukvara som datorn kan använda. Den främsta skillnaden mellan dem är att 64-bitsprocessorn stödjer fler kärnor än en 32-bitsprocessor, vilket gör att den kan hantera fler beräkningar och på så sätt göra datorn snabbare. 32-bitsprocessorn är dessutom inte kapabel att hantera mer än fyra gigabyte ram-minne.

En dator med en 64-bitsprocesor kan köra både en 64- eller 32-bitsversion av ett operativsystem, medan det omvända inte fungerar.

Varför är processorhastigheten viktig?

Klockfrekvensen är en viktig aspekt när vi talar om processorns hastighet. Den mäts i hertz (Hz) och id ag är vi uppe i gigahertz (Ghz). De flesta processorer brukar ligga på mellan 2-4 GHz. Siffran syftar på antalet beräkningar som datorn kan göra på en sekund. Högre klockfrekvens betyder dock inte per automatik att processorn jobbar mer effektivt.

En äldre processor kan ha högre klockfrekvens än en modern men ändå kräva fler klockcyklar för att utföra ett jobb medan den moderna processorn med lägre klockfrekvens hinner utföra jobbet på kortare tid. För en rättvisare uppfattning om processorhastigheten behöver du ta både klockfrekvensen och antalet kärnor i beräkning.

Desto högre krav du har på att datorn ska vara snabb när du använder den, desto viktigare är processorhastigheten. Är det dock enkla vardagsgrejer som står på tablån finns det ringa anledning att slanta upp för en dyr i7-modell. I det fallet kommer du inte ens nyttja den extra processorhastigheten.

Datorskola cpu

Är det inte bara enklare att köpa en surfplatta i dag?

De flesta bärbara datorer är kanske inte lika portabla som en surfplatta men de erbjuder å andra sidan en högre flexibilitet sett till användningsområden och programkompatibilitet. Om du redan har en stationär dator kan en surfplatta vara en bättre investering om du tänker nyttja den primärt för underhållning och webbanvändning, men om du tänker använda enheten som din huvuddator ska du definitivt satsa på en bärbar dator istället. Du får fler anslutningsmöjligheter, ett riktigt tangentbord och ett operativsystem och programbibliotek utan kompromisser.