Intel och AMD är de enskilt största tillverkarna på processormarknaden idag. Både Intel och AMD har delat upp sina processorer i olika serier. Intel har Atom, Celeron, Pentium, i3, i5, i7 och i9. Atom och Celeron är de enklaste modellerna och i7 den mest kraftfulla. Det finns olika varianter på dessa kategorier, som Intel Core m-serien som delar samma mikroarkitekturer som övriga processorer i Core-familjen men är underklockade för att hålla nere strömförbrukningen

Datorskola cpu

Intel Core m har liknande marknadsnamn som sina storasyskon i3, i5 och i7: Core m3 är den enklaste modellen, sedan har vi Core m5 och Core m7. Många Intel-processorer har så kallad Turbo Boost, vilket är en teknik som går ut på att skjuta till extra kraft till processorn när den utsätts för extra hård belastning.

AMD har delat in sina processorer i bärbara datorer i E- och A-serien. Förstnämnda återfinns i de allra billigaste basmodellerna och är gjord för mindre krävande uppgifter som surfning och ordbehandling. En fördel med E-serien är att de är strömsnåla och ger därför en bättre batterikapacitet. A-serien är uppdelad i flera kategorier, där A4 och A6 är de enklaste varianterna och A10 och A12 bjuder på mer prestanda. Dessa passar bra för kontorsprogram, för att strömma film och lira enklare spel.

Datorskola cpu

Vi har också processorfamiljen Ryzen som AMD lanserade under 2017. I dagsläget finns det inte så många bärbara datorer med Ryzen på marknaden men de som finns är definitivt i nivå med Intels motsvarigheter och är dessutom bättre på grafikhantering. AMD-processorer som inte tillhör Ryzen är dock inte lika vassa som moderna Intel Core i5 och i7, så dessa bör primärt övervägas om ett lågt pris går före prestanda.

Vilken processor passar just dig?

För att ge en överblick av de olika processortyperna och vilka modeller som passar till vad (och för vem) har vi gjort en liten sammanställning. Den omfattar inte allt men vi hoppas att den ger en bättre uppfattning om vilket segment som passar just dina datorbehov.

Gaming

Rekommenderad processorfamilj: Intel Core i5, i7 eller i9
Rekommenderade modeller: Core i9-8950HK, Core i7-8850H eller Core i5-8300H.
Detta är toppsegmentet, bara bästa av det bästa, kosta vad det vill. Ovanstående två modeller är bara förslag, men är du en power user eller kräsen gamer är en bärbar dator med H-processor det bästa valet.

Dagligt arbete och produktivitet

Rekommenderad processorfamilj: Intel Core i7 U-serien, Intel Core i5 eller i7 G-serien. Alternativt AMD Ryzen 7.
Rekommenderade modeller: Core i7-7500U, i7-8550U, i7-8705G, eller AMD Ryzen 7 1700.
Intels G-serie är en sällsynt hybrid av Intels mobila processor och en kraftfull grafikkrets från AMD som prestandamässigt landar någonstans mellan Geforce GTX 1050 and GTX 1050 Ti. G-serien lämpar sig bra för spelande, fotoredigering och andra produktiva sysslor. Prioriterar du högre batteritid är processorerna i U-serien ett bättre val.

När tunt och lätt är bäst

Rekommenderad processorfamilj: Intel Core m-serien eller Core i5/i7 i Y-serien 
Rekommenderade modeller: Core m3 eller Core i5-7Y54
Det här är för dig som prioriterar en så tunn och lätt dator som möjligt. Processorer i Y-familjen återfinns ofta i bärbara datorer utan fläktar. Prestandan kan enklast beskrivas som medioker, även om det finns modeller som nyttjar dem ganska väl, som Apple Macbook and HP Elite Book Folio G1.

Budget

Rekommenderad processorfamilj: Intel Celeron eller Pentium.
Rekommenderade modeller: Celeron N3050 eller Pentium N4200.
Datorer som kostar mellan 2000-4000 kronor har ofta en Intel Celeron- eller Pentium-processor under huven. Det här är segmenten för dig som bara vill ha en enkel, vanlig laptop som duger för webbsurf, e-post och lättare produktiva arbeten.

Billigast möjliga

Rekommenderad processorfamilj: Intel Atom-serien.
Rekommenderade modeller: Atom Z3735F, Atom x3 eller Atom x5.
Kommentar: Styrkan med Atom-processorerna är att de är väldigt energisnåla. Utöver det finns det inte så mycket positivt att säga om dem. De funkar för basal datoranvändning – varken mer eller mindre.