Nätbedragarna blir allt mer slipade, vilket inte minst går att märka på språkbruket i deras mejlutskick. Det har länge gått att identifiera ett nätfiskeförsök bara genom att titta på hur det är formulerat – men de senaste mejlen som skickats av "Ikea" är häpnadsväckande välskrivna.

Ikea bluff

Men det är inte möbeljätten som vill fira framgångar genom att dela ut presentkort på 2 000 kronor till sina lojala kunder. I stället rör det sig om bedragare som vill få dig att följa en länk i mejlet och sedan dela med dig av känsliga uppgifter i ett formulär.

Som regel är det stora, välrenommerade varumärken och företag som utnyttjas av nätfiskarna. Ikea har varit hårt ansatta under en längre tid, och säger till DN.se att man står handfallna medan bedrägeriförsöken bara blir mer sofistikerade. Redan förra hösten publicerade företaget en egen video för att varna om nätbluffarna, och har tvingats sluta med sin egen utlottning av presentkort, uppger DN.se

Ikeas varumärke utnyttjas också för att torgföra bluffar via sociala medier och sms-utskick. Ett annat företag som har stora problem med renommésnyltande bedragare är SF Bio, som regelbundet går ut med varningar på sin hemsida. 

Fem sätt att undvika mejlbluffar

Ikea bluffmejl

Titta på avsändaren. Även om det står IKEA Kundtjänst under mejlets rubrik kan vi i Gmail klicka på den lilla pilen precis under för att avslöja avsändaren som en suspekt Aol-adress.

Ifrågasätt. Erbjudanden som framstår som för bra för att vara sanna är oftast det.

Klicka inte. Nätfiskarnas utskick innehåller nästan alltid en länk i någon form, inte sällan maskerad som en kortlänk likt exemplet i bilden ovan. Klicka inte heller på eventuella bifogade filer – de kan innehålla skadlig kod.

Analysera språkbruket. Även om Ikea-exemplet saknar direkta stavfel hackar meningsuppbyggandet och ordvalen. Storföretag har professionella copywriters för sina utskick och vet hur man bemöter kunder.

Behåll din information. Formulär är nätfiskarnas favoritmetod för att tillskansa sig personliga uppgifter som e-postadresser, kontonummer och så vidare. Tänk alltid ett varv till och säkerställ att en källa är trovärdig innan du delar med dig av känslig information.