Testad produkt: Philips 328P6AUBREB
Pris: Från 4 300 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: philips.se

Skrivbordet är fortfarande främsta platsen för en pc för många användare, oavsett om det rör sig om en bärbar eller en stationär. I bägge fallen är en rejäl bildskärm, antingen fast inkopplad eller som du kan docka din bärbara till för bättre jobbergonomi, en bra idé.

Vi har testat en stark kandidat just för hemmakontoret, Philips Brilliance 328P6AUBREB. Den utmärker sig inte som en skärm som är exceptionellt bra på något specifikt, men som håller hög lägstanivå för många olika sysslor.

Design

Den har ljusstyrkan för att kunna placeras lite var som helst, justerbarheten för en bra ergonomisk arbetsställning, bildkvalitet och färgomfång för proffsigt kreativt arbete, snabba svarstider för den som vill spela spel, och bra egenskaper som underhållningsskärm för media, inklusive inbyggda högtalare. Fungerar allt bra? Det är just det vi ska ta reda på.

Philips Brilliance 328P6AUBREB
Philips Brilliance 328P6AUBREB är främst tänkt för medieproffs, om man ska gå efter Philips egen presentation av den. Vi tycker dock den har en bredare möjlig målgrupp.

Börjar vi med det yttre är det ingen direkt lyxskärm ur designsynpunkt. Den har ett enkelt och lite småkantigt yttre, där bra kylning och lättåtkomliga kontroller är prioriterat framför stilfull design. Det föredrar vi. Det betyder inte att skärmen är ful, men vi tittar ändå mest på skärmpanelen. Baksidan är till exempel helt i matt, svart plast. Skärmen har bra rörelse i foten med tiltkontroll och höjdjustering upp till 180 millimeter. Drar du upp den går den också att tilta på högkant, så kallat pivot-läge.

Skärmen kontrolleras med en inställningsmeny som nås med fyra touchknappar längs med underkanten. Inställningsmenyerna är enkelt strukturerade och tydliga, dock inte med svenskt språkval. Som så ofta med bildskärmar blir de bökiga att navigera i på grund av begränsningar i knapparna, där placering inte logiskt motsvarar riktningar i menyn. Här finns annars det mesta vi kan tänkas behöva, från enkla färginställningar, ljusstyrka, gamma med mera till kontroll av bildkällor. Men inget direkt avancerat.

Få bildingångar

Samtliga anslutningar sitter i en nedåtriktad panel på baksidan. Här hittar vi fyra bildingångar, hdmi 2.0, analog d-sub för vga-signal, displayport, samt en usb c-port som även den stödjer displayport 1.2. Den är också just usb-ingång och kopplar du den till en dator får du en usb-hubb med två usb 3.0-portar av typ a.

Philips Brilliance 328P6AUBREB
Skärmen är snyggast rakt framifrån, baksidan ger ett lite kantigt intryck.

Men den är inte bara en usb-hubb, utan en komplett inbyggd dockningsstation med ethernetuttag. Här kan du med en enda sladd plugga in en dator som har usb c-port med displayport eller en komplett thunderbolt 3-port, och göra skärmen till en komplett stationär docka med mus och tangentbord. Ett par extra usb-portar i skärmen hade dock varit trevligt.

Med skärmen ansluten via hdmi eller displayport blir den också automatiskt ljudenhet i datorn, i alla fall i en Windows 10-dator. Den har dels inbyggda högtalare, dels hörlursuttag på undersidan. Detta hoppades vi mycket på – Philips tv-apparater hör till de som har allra bäst ljud, speciellt i budgetsegmentet där de utklassar de flesta konkurrenter.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Philips 328P6AUBREB Pris vid test: 4348 kr.

Bästa pris just nu: 4768 kr