För många av oss är svenska Spotify synonymt med musik på nätet, men det finns förstås många alternativ. Apple Music och Amazon Music är populära i USA, och det finns lokala utmanare som Deezer i Frankrike och Melon i Sydkorea.

Jätten Google har däremot inte lyckats speciellt bra, och Google Play Music har bara en marknadsandel på runt fem procent.

Nu hoppas Google kunna ändra på det här genom att hårdsatsa på sitt betydligt starkare varumärke Youtube.

De flesta tänker på video när de hör Youtube, men faktum är att det sedan 2015 även finns en musiktjänst som heter Youtube Music. Den har alltså funnits parallellt med Google Play Music och det har varit svårt att förstå skillnaden.

Nu har dödsdomen fallit mot Google Play Music, även om det i skrivande stund är oklart när den går i graven. Den som har ett Google Play Music-abonnemang kan dock redan nu byta till Youtube Music, eftersom det är giltigt på båda tjänsterna.

Samma pris

Youtube Music påminner om Spotify och kostar också lika mycket: 99 kronor i månaden. I båda fallen finns det också en begränsad gratisversion.

En stor fördel med Youtube Music är dock att tjänsten inte bara ger dig skivbolagens låtar utan även Youtubes enorma samling musikvideor. Väljer du att betala 20 kronor extra blir du dessutom Youtube Premium-användare, vilket gör att du ser hela Youtube reklamfritt.

Youtube Music låter dig också ladda upp din egen mp3-samling på Googles servrar. Vill du lyssna på mer udda musik som inte finns i tjänsten kan du alltså även lyssna på den – precis som om den hade funnits från början. Läs mer om det i vår guide här.


Så funkar Youtube Music

Youtube Music

1. Casta

Spela upp musiken på en Chromecast eller Google-högtalare.

2. Sök

Sök efter artister, låtar, spellistor eller något annat.

3. Inställningar

Här finns ditt konto och appens alla inställningar.

4. Nyheter

Visa nyheter om exempelvis skivsläpp.

5. Hem

Gå till Hemsidan, där allt viktigt samlas.

6. Utforska

Hit går du för att hitta musik (alternativet är aktivt på bilden).

7. Bibliotek

Gå till biblioteket med musik som du själv har sparat.

8. Din musik

Visa din musik utifrån artist, album etcetera. Du kan även skapa spellistor.

9. Uppspelning

När du spelar upp en låt får du en vanlig uppspelningsmeny.

10. Betygsätt

Styr Youtubes slumpmässiga urval genom att ge låtar tummen upp eller ner.

11. Gör mer

Lägg till låtar i spellistor, spara dem i offline-läge med mera.


Frågor och svar om tjänsten

Youtube Music

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och sök efter Youtube Music (Google). Tryck på Installera och sedan Öppna. Välj Logga in och ange ditt Google-konto. Om du i stället väljer Endast enhetsfiler använder du Youtube Music för att spela upp mp3-filer som är lagrade i telefonen/plattan.


Youtube Music

2. Kan jag köra på datorn?

Du som föredrar att använda datorn surfar till music.youtube.com. Här loggar du in med samma uppgifter som i mobilen. Många tycker att Youtube Music på datorn ger bättre överblick.


Youtube Music

3. Vad kostar det?

Youtube Music är gratis, men väljer du Music Premium blir du av med reklamen och slipper en rad irriterande begränsningar. Premium kostar 99 kronor i månaden (eller 149 kronor för ett familjeabonnemang) och aktiveras via inställningsknappen uppe till höger.
Ett annat alternativ Youtube Premium. För 119 kr/mån får du inte bara musiktjänsten utan även annonsfria videor på ”vanliga” Youtube.


Youtube Music

4. Hur kör jag offline?

Youtube Music Premium har ett offline-läge som låter spara musik på din lokala enhet. Genom att göra det när du har tillgång till wifi sparar du mobildata.

Du kan ladda ned hela album, spellistor eller enskilda låtar och du gör det med hjälp av nedladdningspilen – eller genom att trycka på menyknappen (tre punkter) och välja Ladda ned. Via Bibliotek, Nedladdningar hittar du dina offline-filer och du kan radera och hantera dem.


Youtube Music

5. Vad är spellistor?

Ett smart sätt att använda Youtube är att skapa spellistor. Du kan lägga till vilka låtar som helst i en sådan – och du kan ha hur många spellistor du vill.
För att skapa den väljer du Bibliotek, Spellistor, Ny spellista. Du får nu ge den en titel och ange om den ska vara synlig för andra eller privat. Se alltså till att inte välja Offentlig om du vill hålla en spellista för dig själv
Lägg till en låt genom att trycka på menyknappen (tre punkter) och välja Lägg till i spellista.


6. Vad är smarta nedladdningar?

Youtube Music analyserar vad du lyssnar på och kan utifrån det plocka fram musik som du (förmodligen) gillar och spara den till telefonens minne.

Nedladdningen sker när du har tillgång till wifi, och tanken är att du ska ha musik att lyssna på utan att förbruka värdefull data.

För att aktivera trycker du på Bibliotek, Nedladdningar. Ange hur mycket utrymme nedladdningen ska få ta och väljer Aktivera. Observera att det här alltså är en frivillig funktion.


Youtube Music

7. Hur överför jag från Google Play Music?

Om du redan använder Google Play Music kan du automatiskt föra över dina spellistor, uppladdningar, köp, utvalda låtar etcetera.
För att göra det surfar du till music.youtube.com/transfer och loggar in (om du inte redan är inloggad). Läs information om vad som händer och tryck på Överför.
Om du föredrar att använda Youtube Music-appen trycker du på din profilbild högst upp till höger och väljer Inställningar. Tryck sedan på Överför från Google Play Musik två gånger.
När du har gjort startar överföringen, som kan ta flera timmar. Du kan dock fortsätta lyssna på musik under tiden. När överföringen är klar får du ett mejl om saken.