För somliga tycks tangentbordet vara som en förlängning av handen. Fingrarna dansar över tangenterna med samma snabbhet som en konsertpianists. Andra får nöja sig med en långsam och plågsam pekfingervals.

Om du hör till den senare gruppen kan Windows 10:s inbyggda stöd för handskrift vara en välkommen funktion. För att du ska ha någon nytta av det bör din dator dock ha en pekskärm. Ja, även om det går att använda musen så är det inte att rekommendera.

Däremot passar Windowsplattor som Microsoft Surface bra – och samma sak gäller för Lenovo Yoga och andra så kallade 2 i 1-dator, alltså bärbara datorer som kan omvandlas till surfplattor.

Finger eller penna

Vad du gör är att sätta datorn i surfplatteläge och aktivera handskriftsfunktionen. Du får nu ett inmatningsfält som ser ut som en förstoring av ett anteckningspapper med en linje att skriva på. Ska du skriva mycket är en så kallad styluspenna att rekommendera, men det går lika bra med fingret.

Det som händer när du har skrivit ett ord är att datorn analyserar ”bilden” och omvandlar den till redigeringsbar text. Den hamnar i valfritt program, precis som om du hade använt ett tangentbord. Med hjälp av en smart rättstavningsfunktion väljer Windows det troligaste valet utifrån dina kråkfötter, och du får även förslag på alternativa ord. Upplägget påminner med andra ord om mobilens ”autocorrect”.

Blir något fel behöver du bara rita ett streck över ordet för att radera det – och du kan förstås också plocka fram navigeringsikoner för att redigera texten.

Själva teckenigenkänningen fungerar förvånansvärt bra. Trots att undertecknad är känd för sin usla handstil lyckas Windows 10 som regel få alla orden rätt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning