Du har säkert hört talas om skadade hårddisksektorer. Som namnet antyder handlar det om enskilda sektorer som är dåliga, det vill säga att det inte går att skriva till dem eller läsa information från dem. Det här kan skada data eller göra program oanvändbara och leda till krascher och låsningar.

Problemet uppstår när någon form av skada uppstår på magnetskiktet på snurrskivan som finns inne i hårddisken. Även ssd-diskar kan få dåliga sektorer, men skillnaden är att en sådan enhet åtgärdar problemet själv

Det finns två typer av skador, logiska och fysiska. De förstnämnda beror på något fel i filsystemet och går oftast att reparera. Fysiska fel är lite läskigare, eftersom de är ett resultat av en fysisk skada på disken. De går inte att åtgärda, men man kan se till att de sektorerna inte används.

Råkar du ut för massor av sådana här fel är det dags att skaffa en ny disk, kopiera över data och kasta den gamla. Men enstaka småfel kan fixas med Windows klassiska diskkontroll.

Hårddisk

1. Använd Utforskaren och högerklicka på den hårddisk du vill kontrollera.
2. Välj Egenskaper.
3. Byt till fliken Verktyg.
4. Klicka på Kontrollera.
5. Windows meddelar antagligen att det inte finns några upptäckta fel, men att du kan kontrollera ändå.
6. Klicka på Genomsök enheten.

Beroende på diskens storlek och eventuella problem, kommer kontrolltiden att variera. Under detta förfarande försöker Windows fixa de logiska dåliga sektorerna så att du kan använda dem och försöker kartlägga de fysiska så att de inte längre används.