Dns är en förkortning för Domain Name System. Dns-servrar är servrar som finns över hela internet och innehåller information om kopplingen mellan de ip-adresser som faktiskt används på internet och de webbadresser du normalt använder när du surfar.

Varje gång du skriver in en adress, till exempel www.pcforalla.se, går din webbläsare först till en dns-server och får där veta att den ska gå till ip-adressen 217.151.199.213. Det säger sig självt att det därför är viktigt att dns-servern är snabb för att du ska få en så bra surfupplevelse som möjligt. Minst lika viktigt för din integritet är att servern inte lagrar och använder informationen om vilka sidor du besöker.

Varje internetleverantör med självaktning har en egen dns-server och det är den du automatiskt använder om du inte har gjort andra inställningar. Det är dock inte säkert att du får den snabbaste servicen.
Många använder därför andra dns-servrar än den deras leverantör tillhandahåller. Exempel på populära gratistjänster är Open DNS och Google. Vad framför allt den sistnämnda gör med informationen den får om dig är det väl dock ingen som riktigt vet.

Den 1 april startade internetjätten Cloudflare en egen dns-server och utlovar både snabbhet och integritet. Deras huvudidé är att skapa ett bättre internet. Olika tester runt om i världen har visat att de verkligen har den snabbaste dns:en i världen och slår Google.

Vi visar hur det går till att använda den. Om du inte trivs eller tycker att det går långsamt är det bara att ändra tillbaka. Vi visar Windows 10, men det fungerar med alla Windowsversioner.

DNS

1. Inställningar

Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan Nätverk och internet. Rulla ned och klicka på Nätverks- och delningscenter.


2. Anslutning

Klicka på namnet för din nätverksanslutning, som står efter Anslutningar. Klicka på knappen Egenskaper.


DNS

3. Protokoll

Dubbelklicka på Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), alternativt kan du enkelklicka och sedan välja Egenskaper.DNS

4. Ny adress

Pricka för Använd följande DNS-serveradresser och skriv in 1.1.1.1 i första fältet och 1.0.0.1 i det andra. Stäng med OK.