Spectre ska vara HP:s premiumserie av datorer för privatpersioner, men HP Spectre x360 15 känns väldigt mycket som en direkt utmanare till Macbook Pro. Den är högpresterande, lyxig och med fokus på krävande jobb. Den levereras som standard med Windows 10 Home, och med ett par saker som lär tilltala privatanvändare: ett års säkerhetspaket från McAfee och ett år med 30 GB i Dropbox. Den har samtidigt tpm inbyggt, och dubbel biometrisk inloggning, både fingeravtrycksläsare och säker ansiktsigenkänning.

Ny modell med bekant design

Vi testade en Spectre X360 i 15-tumsformat redan förra våren, men en ny design av datorn kom i vintras. Det är en stabil och välbyggd 15-tums laptop med aluminium och lättmetall i chassit. Den är inte extremt tunn eller lätt utan satsar snarare på tung gedigen känsla än maximal mobilitet.

HP Spectre x360 15-CH004no
HP Spectre x360 15 är sig lik. Lite mer metallglans och bredare tangentbord är största skillnaderna till det yttre. På insidan är det mer som är nytt.

Två saker skiljer den direkt från föregångaren. Den har samma matta mörkgrå ytbehandling som bryts av med blanka kopparglänsande ytor på sidorna, men nu är det fler detaljer som fått kopparglans. Det andra ser vi när vi öppnar skärmlocket. Nu har HP stoppat in nummerknappsats samt flyttat högtalare från sidorna till ovanför tangentbordet.

Precis som föregångaren levererar den nya Spectre-datorn kraftfullt ljud med sting i diskant och mellanregister och viss bas, men den blir också lite skränig när vi drar upp volymen. En app från Bang & Olufsen ger enkel ljudkontroll, men inte så detaljerad som vi hade önskat.

Högupplöst men inte högklassigt

Skärmen är glastäckt, har stöd för pek och penna och är 360 grader vridbar så att den går att vika ut och in.

HP Spectre x360 15-CH004no
HP har för det mesta bra tangentbord, och här är det utmärkt välbyggt. 

Upplösningen är på hela 4k, och skärmen har en godkänd men inte extremt hög ljusstyrka på ungefär 350 cd/m2. Den har bra svärta och riktigt övertygande kontrast, snyggt neutral färgåtergivning och jämna toningar. Det den däremot saknar är stort färgomfång. Den ligger långt under Adobe RGB-standarden, och matchar inte heller sRGB, även om den ligger nära nog för den som inte är extremt kräsen. På den punkten hade vi hoppats på lite mer.

Datorn är utrustad med dubbla thunderbolt 3, hdmi-port, en liten men väl fungerade fingeravtrycksläsare på sidan och en separat volymkontroll på sidan. Inmatningsenheter är som alltid från HP av hög klass, men vi hade gärna sett en snäppet större musplatta. Nu är den lite kort på höjden.

Intel och AMD hand i hand

Det som gör den senaste modellen som släpptes i april extra intressant är dess processor. Vi fick först nys om en ny serie laptop-processorer från Intel kallade Kaby Lake-G i samband med CES-mässan i januari, och det här är den första dator vi testat med den. Det här handlar om en kraftfull fyrkärnig laptop-processor i klass med de allra kraftfullaste ur generation sju, med en klockfrekvens på 3,1 GHz och hög strömförbrukning. Det är mäktigt, även om de allra senaste Coffee Lake-processorerna med sex kärnor är lite vassare.

HP Spectre x360 15-CH004no
Det heter 8:e generationens Core, men dessa ska inte förväxlas med de nya Coffe Lake-processorerna. 

Det som sticker ut med Kaby Lake-G är dess inbyggda grafik. Den har både integrerad Intel HD Graphics 630 och en extra grafikkrets från ärkerivalen AMD, Radeon RX Vega M GL med 4 GB HBM2-minnen. Den är inte helt integrerad, och Intel själva kallar det för ett diskret grafikkort. Men det sitter i samma enhet med en dedicerad pci express-koppling mellan Radeon-grafiken och cpu-delen.

Fördelen med detta jämfört med en vanlig grafiklösning för en laptop är att den ska ta upp mindre plats och dra mindre ström men fortfarande leverera kraftfull grafik. Och det har HP verkligen lyckats med. I våra mätningar matchar den en laptop med Geforce GTX 1050-grafik.

Den verkar prestera bättre på Direct x12 men ligga några procent efter för Direct x11. OpenGL-grafik är Radeon för det mesta alltid bättre på och RX Vega M GL är inget undantag. I vilket fall som helst har du här en fullt kapabel laptop för spel, så länge du ställer ner upplösningen från 4k till 1080p.

En annan intressant jämförelse är med AMD:s egna Ryzen 7-processor som också har inbyggd spelgrafik. Men den spelar i en lägre division. Cpu-delen i den ska snarare jämföras med strömsnåla Core i5 för ultrabooks, så det blir svårt att jämföra grafiken separat, men även då verkar Radeon RX Vega M GL vara klart vassare.

HP Spectre x360 15-CH004no
Fläktar blåser ut varmluft från ett galler på vardera sida. 

Behärskad kylning

Med ny processor och ny grafiklösning blir kylningen en intressant faktor. HP Spectre x360 15 gör här ett godkänt jobb med att hålla fläktbruset dämpat. Den kyls aldrig helt passivt, i alla fall inte under de dagar vi testar den, och grundbruset är aningen högre än vad som vore idealt. I gengäld blir den aldrig mer än måttligt högljudd när fläktar drar igång som mest. Däremot så kan den bli rejält varm på undersidan, så vi rekommenderar inte att du försöker spela spel med datorn i knät.

Det är svårt att säga exakt hur den nya processor- och grafik-kombinationen påverkar batteritiden. Processorn ska vara mer strömsnål än en motsvarande kombination av cpu och separat grafikkort, men andra faktorer spelar också in, framför allt datorns högupplösta bildskärm. Den har också ett relativt stort batteri, vilket är en bidragande orsak till den höga vikten.

Stort batteri verkar behövas, för trots det är batteritiden inte mer än knappt godkänd. En till två timmar av spel eller krävande jobb, och upp till sju timmar när vi kör extra försiktigt och dämpar skärmljusstyrkan rejält. Ställer vi ner skärmupplösningen till 1 920 x 1 080 bildpunkter får vi mycket riktigt bättre batteritid, som bäst upp över elva timmar. Men vem köper en 4k-dator för att inte använda den?

HP Spectre x360 15-CH004no
Medföljande pekpennan ger oss god kontroll. Den är batteridriven, men du behöver inte böka med AAA-batterier, utan du laddar upp med en medföljande usb c-kabel som kan pluggas direkt in i datorn.

Omdöme

Nya Spectre X360 15 är en snygg, klanderfritt byggd och lyxig dator som absolut kan vara värd sin höga prislapp. Den hålls dock tillbaka av tre saker. Det första är en skärm som inte riktigt lever upp till förväntningarna. Det andra är dess höga vikt. Det tredje är batteritiden som äts upp av 4k-skärmen. Den nya processorn är riktigt imponerande men blir ett udda val i just denna dator som lika gärna kunnat ha vanlig Core i7 och ett separat grafikkort. Potentialen med processorn känns som den går förlorad.

Fakta HP Spectre x360 15-CH004no

Testad: Juni 2018
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7 8705G, 3,1 GHz quad core
Grafik: AMD Radeon RX Vega M GL, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum blank ips, 3840x2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vridbar till surfplatteläge, pekpenna
Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 7h (låg belastning)
Storlek: 35,9 x 25 x 2,2 cm
Vikt: 2,09 kg
Pris: 20 000 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 8,52 poäng.
Geekbench 4, cpu: 16 448 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 104,65 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 4 726 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 2 043 poäng.
Disk, läsning: 1004,2 MB/s.
Disk, sökning: < 0,1 ms.

plus

Bra prestanda.
Hög byggkvalitet och god ergonomi.
Högupplöst skärm.
Moderna anslutningar.

minus

Tveksam batteritid.
Skärmen inte bra nog för proffs.
Rätt så tung.
Priset.

Betyg 4 av 5