Gamingmobiler är ett spännande område som börjar kännas ganska hett. Presentationen av Razer Phone 2 är alldeles runt hörnet (10 oktober) och snart får de svenska återförsäljarna in Asus motdrag: ROG Phone. ROG står för Republic Of Gamers och är namnet på företagets spelsatsning. Denna kretsar vanligtvis kring datorer och tillbehör till dem, men Asus nya speltelefon ser ut att bli något i hästväg.

Den som har gott minne kanske kommer ihåg att vi kikade närmare på ROG Phone på Computex-mässan i våras. Det rör sig om ett riktigt prestandamonster med överklockad Snapdragon 845-krets, 8 GB ram och 90 Hz-skärm. För att ytterligare befästa telefonen som ett speldon passade Asus även på att lansera tillbehör som externa kylfäktar och kontrollenheter som kan fnättas fast på telefonens sidor. 

Asus ROG Phone

Prisjakt listas ROG Phone nu av återförsäljarna Inet och Webhallen, och säljstarten ser ut att bli den 19 oktober. Kommer Razer hinna bräcka Asus med sin kommande gaminglur? Den som inte orkar vänta på svaret kan i alla fall förhandsboka ROG Phone redan i dag för 9 990 kronor.

Kolla gärna in vår video från Computex högst upp i artikeln, och läs mer om ROG Phone i texten här under. Vi hoppas få in telefonen för en närmare titt inom kort. 


Tidigare (2018-06-05):

Här är Asus ROG Phone

I november förra året visade Razer upp sin första mobil någonsin. Razer Phone, som den heter, riktade sig specifikt mot mobilspelare och bjöd på feta prestanda och en vansinnigt cool 120Hz-skärm. Nu kommer motdraget från gamingspecialisterna på Asus: ROG Phone.

Och ja, även denna spelinriktade mobil får specifikationer utöver det vanliga. En Snapdragon 845-krets som klockats till hela 2.96 GHz driver monstret. 845-kretsen, som är årets toppvariant från Qualcomm, ligger vanligtvis på omkring 2.8GHz. Enligt tillverkaren själv är detta ingenting mindre än världens kraftfullaste Androidtelefon. Massiva 8 GB ram-minne och 512 GB lagring är verkligen inget vi fnyser bort heller, och batteriet på 4 000 mAh ska låta oss spela i 11,5 timmar över wifi-uppkoppling. Grafikkretsen är en Adreno 630.

ROG Phone
Foto: Mark Hachman / IDG NewsEtt Asus med självförtroende visade upp benchmarks för ROG Phone.

6-tumsskärmen är en DCI-3-klassad amoled med en uppdateringsfrekvens på 90Hz. Samma som grundinställningen på Razer Phone, med andra ord, som däremot kunde ställas in att köra 120 i stället. Displayens responstid ligger på 1 ms och bildformatet är det numera välbekanta 18:9. Telefonens design påminner överlag mycket om de gamingdatorer Asus ROG vanligtvis ägnar sig åt, med metalliska detaljer och tydligt markerade ventilationsfläktar. På framsidan sitter dubbla stereohögtalare. 

Frågan om det är en mobiltelefon eller spelkonsol Asus visat upp blir ännu mer relevant när vi tittar på de tillbehör som visades upp parallellt med ROG Phone. Här ser vi bland annat extern kylenhet som du kan knäppa fast på enheten, pc-docka och en kontrollenhet som påminner om Joy Con-lösningen i Nintendo Switch. Usb-c-laddsladden pluggar du in i telefonens ena långsida i stället för den undre kortsidan, vilket gör det smidigare att fortsätta spela i landskapsläge medan du laddar telefonen.

ROG Phone
Foto: Mark Hachman / IDG NewsKallt var det här. Den externa Aeroactive-kylaren är även försedd med rgb-belysning.

När ROG Phone når ut i handeln, vad den kommer att kosta och huruvida vi ens får se den i Sverige har inte avslöjats ännu. Vi är på plats på Computex-mässan i Taipei och kommer definitivt att försöka kika närmare på telefonen i dagarna.

Asus ROG Phone 128GB

Bästa pris just nu: 9990 kr