I november förra året visade Razer upp sin första mobil någonsin. Razer Phone, som den heter, riktade sig specifikt mot mobilspelare och bjöd på feta prestanda och en vansinnigt cool 120Hz-skärm. Nu kommer motdraget från gamingspecialisterna på Asus: ROG Phone.

Och ja, även denna spelinriktade mobil får specifikationer utöver det vanliga. En Snapdragon 845-krets som klockats till hela 2.96 GHz driver monstret. 845-kretsen, som är årets toppvariant från Qualcomm, ligger vanligtvis på omkring 2.8GHz. Enligt tillverkaren själv är detta ingenting mindre än världens kraftfullaste Androidtelefon. Massiva 8 GB ram-minne och 512 GB lagring är verkligen inget vi fnyser bort heller, och batteriet på 4 000 mAh ska låta oss spela i 11,5 timmar över wifi-uppkoppling. Grafikkretsen är en Adreno 630.

ROG Phone
Foto: Mark Hachman / IDG NewsEtt Asus med självförtroende visade upp benchmarks för ROG Phone.

6-tumsskärmen är en DCI-3-klassad amoled med en uppdateringsfrekvens på 90Hz. Samma som grundinställningen på Razer Phone, med andra ord, som däremot kunde ställas in att köra 120 i stället. Displayens responstid ligger på 1 ms och bildformatet är det numera välbekanta 18:9. Telefonens design påminner överlag mycket om de gamingdatorer Asus ROG vanligtvis ägnar sig åt, med metalliska detaljer och tydligt markerade ventilationsfläktar. På framsidan sitter dubbla stereohögtalare. 

Frågan om det är en mobiltelefon eller spelkonsol Asus visat upp blir ännu mer relevant när vi tittar på de tillbehör som visades upp parallellt med ROG Phone. Här ser vi bland annat extern kylenhet som du kan knäppa fast på enheten, pc-docka och en kontrollenhet som påminner om Joy Con-lösningen i Nintendo Switch. Usb-c-laddsladden pluggar du in i telefonens ena långsida i stället för den undre kortsidan, vilket gör det smidigare att fortsätta spela i landskapsläge medan du laddar telefonen.

ROG Phone
Foto: Mark Hachman / IDG NewsKallt var det här. Den externa Aeroactive-kylaren är även försedd med rgb-belysning.

När ROG Phone når ut i handeln, vad den kommer att kosta och huruvida vi ens får se den i Sverige har inte avslöjats ännu. Vi är på plats på Computex-mässan i Taipei och kommer definitivt att försöka kika närmare på telefonen i dagarna.