I samband med den pågående Computex-mässan i Taiwan har Intel visat upp en mängd olika nyheter, däribland en kommande processor med inte färre än 28 kärnor och en jubileumsupplaga av den klassiska 8086K-processorn. Dessutom har företaget presenterat de nya plattformarna Whisky Lake och Amber Lake, samt nya energisnåla skärmpaneler som syftar till att ge betydligt längre batteritid i bärbara datorer.

Missa inte: M3 på plats på Computex!

Intel har även hjälpt Asus och Lenovo att ta fram nya hybriddatorer med dubbla skärmar, något som ska se till att pc-försäljningen vänder uppåt igen efter några svaga år. Enligt Gregory Bryant, vice vd och chef för Intels avdelning för klientdatorer, är samarbetet med företagets partners en viktig del i arbetet med att göra datorn ”fantastisk” igen.

Monsterprocessor med 28 kärnor

Den stora nyheten på Computex är en helt ny monsterprocessor med 28 kärnor och en klockfrekvens på 5 gigahertz. Som jämförelse innehåller AMD:s hyllade Threadripper-processor ”endast” 16 kärnor, vilket innebär att Intel gör ett ryck vad gäller antalet kärnor.

Enligt Gregory Bryant ska den nya processorn ha ”världsledande prestanda”. Till exempel tar det bara några sekunder att göra klart testen i det populära mätverktyget Cinebench.

Intel

Vilken processorteknik och arkitektur som används i den 28-kärniga processorn, som i skrivande stund saknar namn, får vi emellertid veta först i slutet av året. Vad gäller prislappen lär det bli tal om minst 20 000 kronor, så mycket kostar nämligen Intels nuvarande värstingprocessorer.

Jubileumsprocessorn Core i7-8086K

Vidare firar Intel sitt 50-årsjubileum genom att släppa en helt ny version av 8086, processorn som markerade företagets övergång från minnen till mikroprocessorer. Enligt Gregory Bryant har man för avsikt att skänka bort 8 086 exemplar av Core i7-8086K via diverse aktiviteter, men den kommer även att finns tillgänglig i butik senare i sommar.

En närmare titt avslöjar att Core i7-8086K tillhör den åttonde generationens mikroprocessorer. Den här gången handlar det om sex kärnor och tolv trådar, vilket borde räcka för de flesta av oss. Processorn har en klockfrekvens på 4 gigahertz, vilket kan skrämmas upp i 5 gigahertz med hjälp av det så kallade turboläget. Kort och gott är det den snabbaste Intel-processorn hittills, åtminstone om man bortser från överklockade varianter.

Vad priset hamnar på kommer att meddelas vid ett senare tillfälle, då får vi även veta mer om vilken arkitektur som används.

Whisky Lake och Amber Lake ersätter Kaby Lake-R

Efterföljarna till Kaby Lake-R kommer att kallas för Whisky Lake respektive Amber Lake. Tyvärr handlar det fortfarande om 14-nanometersteknik, så övergången till 10 nanometer dröjer ett tag til.

Whisky Lake ingår i den så kallade u-serien, vilket innebär att förbrukningen ligger på 15 watt. Amber Lake ingår däremot i y-serien som används i bärbara datorer med lång batteritid, vilket innebär att förbrukningen ligger på endast 4,5 watt.

Jämfört med den nuvarande arkitekturen handlar det om tvåsiffriga prestandaförbättringar, vilket inte är fy skam. De första datorerna som använder sig av Whisky Lake eller Amber Lake kommer att dyka upp under julhandeln.

Tiger Rapids - Intels nya datorkoncept

Intel har också tagit fram ett nytt koncept för framtidens datorer som kallas för Tiger Rapids. Det hela handlar om en sorts vikbar hybriddator med dubbla skärmar, där den ena skärmen är av typen EPD (electronic paper display). Det innebär att skrivytan påminner om ett klassiskt anteckningsblock.

Först ut att haka på konceptet är datortillverkarna Lenovo och Asus, detta i form av andra generationens Yogabook respektive Project Precog.

Tiger Rapids
Foto: Mark Hachman

Artificiell intelligens (AI) spelar en stor roll i konceptet. Tack vare det nya chippet Intel Movidius kommer vi bland annat att få se en mer intelligent laddning av batteriet. Tanken är dessutom att Intel ska erbjuda ett AI-kit för utvecklare så småningom.


Nya skärmpaneler ska ge längre batteritid

När det kommer till energiförbrukning brukar vi först och främst tänka på processorn, men skärmen har också sin del av skulden. Intels lösning är en ny sorts energisnåla skärmpaneler som bara förbrukar 1 watt. Det innebär att du kan få mellan 4 och 8 timmars längre batteritid jämfört med dagens skärmpaneler.

Skärmar
Foto: Mark Hachman

Den nya tekniken kallas för Intel Low Power Display Technology och är resultatet av ett samarbete med Sharp och Innolux. Datorer med de nya skärmpanelerna ska dyka upp lagom till julhandeln.


Extra mycket lagringsutrymme med Optane 905P

Vad gäller lagringsutrymme har Intel visat upp Optane 905P, en ny ssd-enhet på 380 gigabyte. Genom att kombinera fyra stycken exemplar kan du få sammanlagt 1,5 terabyte lagring i din dator. Överföringshastigheten ligger på uppemot 10 gigabyte per sekund.

Optane 905P
Foto: Mark Hachman

Lanseringen av Optane 905P sker senare i sommar, men vad priset blir är i skrivande stund oklart.

Datorer med 5g-uppkoppling släpps redan 2019

Avslutningsvis fick vi veta att Intel samarbetar med amerikanska mobiloperatörer i syfte att ta fram datorer som använder sig av det kommande 5g-nätet. Vi fick se en förhandsvisning på Computex i samarbete med Sprint och det mesta talar för en lansering redan nästa år.

Samtidigt slipas det på nya datorer med 4g-uppkoppling och ett gäng nya modeller kommer att släppas före årets slut.