Asus Lyra är en av de mest funktionsrika och fortfarande användarvänliga systemen för mesh-wifi. Alltså paket med två eller flera wifi-enheter du placerar ut i hemmet för att få maxad täckning på ditt trådlösa nätverk. Det är också rätt så prisvärt, och efter att ha rättat till en del stabilitetsproblem som upptäcktes strax efter lansering fanns det inte mycket att klaga på.

Nu har Asus släppt en variant av Lyra som heter Lyra Trio. Den är på samma gång mer och mindre kraftfull än sin föregångare. Lyra är ett AC2200-system, det vill säga med en maxkapacitet på wifi på ungefär 2 200 Mbit/sek, med tre frekvensband varav ett är så kallad back haul, och bara används för kommunikation mellan mesh-noderna. Det innebär att en del av bandbredden är låst för det.

Asus Lyra Trio
Asus Lyra Trio har en snygg och lite utstickande design. Vi tycker den är stilig nog att visas upp.

Lyra Trio är istället ett dubbelbandsystem med högre kapacitet på det enda 5 GHz-bandet men lägre kapacitet totalt, runt 1 750 Mbit/sek. Det innebär att den inte har ett band avsatt för back haul, utan att det tilldelas dynamiskt efter behov på 5 GHz. Det är en lösning som passar bättre om det är färre användare i hemmet, men i gengäld kan en enskild användare få hög bandbredd. Speciellt om denne är ansluten till rätt mesh-nod.

Ny stil för smartare antennplacering

Mesh Trio har en lite annorlunda design. Föregångaren ser ut ungefär som en brandvarnare, men Mesh Trio är utformad som en ihålig pyramid med tre sidor och rundade hörn. Den har samma kombination av vitt och blått som läckra, enskilda routern Blue Cave som vi testade tidigare i vår. De går enkelt att hänga upp på en vägg i valfri riktning, något som av någon anledning är ovanligt bland mesh-enheter .

Inne i pyramiden lyser dioder i olika färg beroende på routerns status. När allt fungerar som det ska har de en lätt turkos ton. Vid anslutningsproblem blir de röda eller gula. Dioderna är ganska kraftfulla och om du vill går de att stänga av i admin-gränssnittet.

Asus Lyra Trio
Enheterna är verkligen inte stora. Lite drygt 14 centimeter där de är som bredast.

I de tre sidorna som sammanstrålar högst upp sitter tre antenner monterade. Det ska enligt Asus ge en bättre täckning än de mer kompakt monterade (men fler) antennerna i vanliga Lyra. Det tycker vi stämmer. När vi prestandamäter mesh-noder uppger vi räckvidden till avståndet, inklusive en innervägg, där hastigheten till en klient går under 100 Mbit/sek. Det är absolut längsta avstånd att placera nästa nod. Vi får ett par tre meter bättre räckvidd från Lyra Trio än från original-Lyra eller till exempel Google Wifi.

Fungerar, men inte felfritt

Lyra Trio dras med samma småproblem som Lyra. Poängen med mesh är att du ansluter till den nod du råkar vara närmast. Överlämningen från en nod till en annan sker sedan automatiskt om du rör dig mellan dem. Asus mesh-system är lite sega med att ”släppa” en ansluten enhet så att en bättre placerad nod kan ta över. Och när den gör det kan vi få korta pauser i uppkopplingen. Det här är inget jätteproblem, men kan orsaka tillfälligt lagg exempelvis vid videosamtal.

Enskilda noder har också en tendens att tappa uppkopplingen någon gång om dagen i upp till en minut åt gången, vilket leder till samma korta paus medan enheter som var anslutna till den letar reda på en alternativ nod.

Asus Lyra Trio
På undersidan hittar vi fäste för väggmontering i tre riktningar. Kablar rakt nedåt verkar vettigast, men välj själv, eller ställ dem på de små gummifötterna.

Det finns tre sätt att installera Lyra Trio; med en mobilapp, med en ansluten dator via webbgränssnitt, och med wps-parkoppling. Asus rekommenderar i första hand appen, så det är det vi testar. Det går lite halvdant. Den första noden som blir systemets router går utmärkt att installera. Den hittas med bluetooth och initieras automatiskt. I Asus Lyra-app får vi enkla steg-för-steg-instruktioner, väljer namn och lösenord på wifi med mera.

Enklast installation med wps

För nod två och tre blir det dock problem. Installationen ser ut att fungera, fram till ett sista steg när vi i appen ska ange ett namn på noden (kök, sovrum etc). I det momentet fryser appen och vi kommer inte vidare. Det problemet hade vi inte med förra Asus-paketet, trots att vi använde exakt samma mobil vid den installationen. Så problemet ligger antingen i Lyra Trio-enheten eller i nya versionen av appen.

Istället testar vi att ansluta dem med wps-parkoppling. Instruktioner för det finns i den medföljande användarguiden, och de är lätta att följa. Nu går det utmärkt. Enda problemet är att det är lite omständligare. Vi måste ansluta noden nära router-enheten, för att sedan när den synkat klart plugga ur den och placera den på rätt plats. Vi måste också manuellt mata in ett namn på den i efterhand. I appen dyker den upp med sin mac-adress. Inget större problem med andra ord, men vi hoppas att en framtida app- eller firmware-uppdatering kan fixa det.

Asus Lyra Trio app
Asus Lyra Trio har en elegant mobilapp för de enklare inställnigarna. Den hade också kunnat vara ett bra hjälpmedel vid installation, men den biten funkar inte för oss.

De flesta enklare inställningar sköts med fördel från appen. Här finns enkel föräldrakontroll med schemaläggning av surftid (men inget innehållsfilter), möjlighet att sätta upp gästnätverk, enkel bandbreddsbegränsare, möjlighet att ändra lösenord och andra grundläggande inställningar. Nytt här är Opertation Mode, som enkelt låter dig välja om systemet ska vara sin egna router eller bara wifi-åtkomstpunkt om du redan har en router du är nöjd med.

Mer funktion än de flesta routrar

Går vi över till webbgränssnittet hittar vi mer traditionella och detaljerade routerinställningar. Då Lyra Trio precis som de flesta mesh-system saknar usb-port får vi inga fil-och skrivarserverfunktioner, men väl en hel del annat.

Här finns detaljerad QoS-kontroll, trafikövervakning och statistik, brandväggsinställningar, vpn-server och vpn-klient med mera. Här kan du även generera aktiveringskod soim gör att du kan koppla ihop routern med Amazon Alexa. Har du en Alexa-högtalare kan du med andra ord styra Lyra Trio med röstkommandon.

Asus Lyra Trio webbgränssnitt
Asus Lyra Trios webbgränssnitt ser ut som vilken Asus-router som helst.

Slutligen har vi AI Protection, Asus funktion för extra säkerhet i nätverket. Det handlar om virusskydd på nätverksnivå tillhandahållet av Trend Micro. Det skyddar mot intrångsförsök, blockerar kända skadliga webbsidor och skyddar mot att infekterade enheter i nätverket används för till exempel botnät. Det här är inte en komplett ersättning av antivirus på din dator, men ett väldigt bra komplement.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Asus Lyra Trio (3-pack) Pris vid test: 3999 kr.

Bästa pris just nu: 1799 kr