FRÅGA: Jag använder bara datorer som arbetsredskap och är hopplöst förlorad i dagens speldatorer. Varenda gång jag försöker bejaka min snart 9-åriga sons intresse för spel så går det fel. Sist försökte jag mig på att köpa spelet Overwatch, som han gillar att spela hos sina kusiner. Min bärbara dator hade uppenbarligen inte en chans att hantera det spelet, trots att den bara har något år på nacken.

Nu fyller han snart nio så jag tänkte att släkten ska försöka lägga ihop till en speldator. I ert test från förra året fick Komplett Gamer GTX1050Ti Edition högst betyg och jag undrar om det finns ett bättre alternativ i dag?

Stefan


SVAR: Jag förstår dig precis. Speldatorer är en röra för den som inte håller sig uppdaterad från år till år.
Testet du hänvisar till är från förra våren. Den datorn säljs fortfarande till samma pris och du kan helt klart spela de flesta nya spel på den med bra resultat. Men nu finns det en del snäppet bättre alternativ till samma pris.

Jag skulle rekommendera till exempel en Asus Vivo PC för cirka 8 000 kronor eller Acer Aspire GX-781 för cirka 9 000 kronor.

Fast egentligen är de bästa, mest prisvärda ”spel-datorer” du kan köpa tv-spelskonsoler. Just nu är det faktiskt dyrare än vanligt med spel-pc på grund av ovanligt dyra komponenter. Samtidigt är konsolerna rejält prispressade. Kraftfullaste konsolen Xbox One X kostar cirka 5 000 kronor och är ungefär lika kraftfull som en pc för uppåt det dubbla. En Playstation 4 Pro för cirka 4 000 kronor kan också vara ett bra val.

Bägge är byggda speciellt för spel, så alla spel du kan köpa till dem kommer garanterat att funka. Och flertalet nya populära spel, till exempel Overwatch finns till bägge.

Sedan finns även Nintendo Switch för cirka 3 500 kronor, men den är lite annorlunda. Den har inbyggd skärm så att den kan köras handhållen eller dockas till tv:n. Den har dock lägre prestanda och saknar de flesta av de spel som är populära på pc, Xbox och Playstation, men den har några egna som är riktigt bra.

Fast om din son uppskattar dessa beror kanske lite på hur han spelar spel. Med kontroll i handen? Då är en konsol perfekt. Vid skrivbordet med mus och tangentbord? Då bör du satsa på en pc. Bäst vore kanske om du frågar honom först om en konsol skulle vara intressant, och låta honom välja en själv. Är det en lösning spar du åtskilliga tusen jämfört med en lika bra spel-pc.
Mattias Inghe, PC för Alla