Det senaste och nyaste i GT75 Titan 8RG är nya Coffee Lake-processorn från Intel med sex kärnor, och ett i vissa situationer enormt lyft för prestandan. Men superdyra datormonster som detta har inte monopol på dem. Det finns datorer med liknande processorer, men med en betydligt lägre prislapp runt 14 000 kronor.

MSI GT75 Titan 8RG
Det är skillnad på datorer och datorer. Här är MSI GT75 Titan 8RG och en Apple Macbook, två premium-laptops i helt olika kategorier.

Det här är en dator för mer än dubbla priset – så hur mycket mer prestanda, funktioner och kvalitet får vi för 20 000 kronor till? Processorn här är lite vassare än i billiga prestandadatorer, fortfarande Intel Core i7 med Coffee Lake-arkitektur, men med upptrimmad klockfrekvens. Det här är kort och gott den kraftfullaste processor i en laptop som vi hittills har testat. Det finns också en Core i9-version av denna dator, men den fick vi tyvärr inte tag på till detta test. Vi hoppas få tag i en sådan dator snart för att se vad Intels verkliga toppmodell just nu går för.

Det mesta är maxat

Grafikkortet är ett Geforce GTX 1080 som ger övertygande spelprestanda, men det är inget nytt och det finns många betydligt billigare datorer med samma grafik. Det är inte heller som en del tidigare datormonster fråga om dubbla grafikkort i sli. 32 GB snabba ddr4-minnen lyfter även det upp prestandan rejält i vissa situationer, liksom den exceptionellt snabba 512 GB ssd-enheten. Den är egentligen två 256 GB ssd-er i RAID 0-konfiguraion, vilket ger extra snabb läs- och sökhastighet.

MSI GT75 Titan 8RG
MSI går inte överstyr med fartränder och glödande neon i chassit. Men lite får vi i alla fall.

Titan är – milt uttryckt – en bjässe till dator. Stor i alla mått tack vare 17-tumsskärmen och inte så tunna skärmkanter, nästan sex centimeter tjock och fyra och ett halvt kilo tung. Den har grovhuggen design i matt, svart plast och metallstycken. De är inte alltid så snyggt ihopfogade och stora ventilationshål med synliga kylflänsar bakom sitter både baktill och på sidorna.

Vi får med en massiv strömadapter som du är behöva ha med dig överallt – för batteritiden är som alltid i den här sortens datorer väldigt kort. Tung processor, grafik och krävande bildskärm äter snabbt igenom den lagrade energin. Vi får ut under en timme vid intensivt jobb (och då pressar vi inte ens grafikkortet), och som allra bäst upp till tre och en halv timme vid snålkörning. Det är till och med sämre än vad vi är vana vid från andra liknande extrema gamingdatorer.

Ont om arbetsro

Gör du något intensivt, som att spela spel, får du räkna med att det väsnas en hel del från fläktarna. Hårdvaran kan också bli rejält varm, så se till att det är fritt bakom fläktutblåset. Däremot håller sig ytorna på och runt tangentbordet behagligt svala för det mesta.

Tangentbordet är framtaget tillsammans med danska Steelseries och ger oss hög slaghöjd med skönt mekaniskt klick. Kvaliteten går inte att ta miste på. Musplattan har också den utmärkt respons och riktiga knappar för höger och vänster klick. Med Steelseries Engine-programmet går det att konfigurera väldigt mycket, från specialfunktioner för samtliga knappar till makron, profiler för olika spel, och så vidare. Du kan även mycket fritt designa rgb-bakbelysningen helt efter eget tycke och smak, knapp för knapp om du så vill. Det är lite bökigt, men funkar fint för den ambitiöse.

MSI GT75 Titan 8RG
Ett gäng externa portar sitter inklämda mellan massiva kylflänsar baktill. Fler hittar vi på sidorna.

Bildskärmen är en tn-panel på 1920x1080 bildpunkter. Men det är inte gammal mossig tn med usel betraktningsvinkel, utan ungefär så bra du kan få med den tekniken, i samma klass som i Asus FX504GE som vi testade tidigare i våras. Kontrasterna är bra, färgerna har en fin lyster och jämn återgivning, och betraktningsvinklarna är ovanligt generösa.

På 17 tum blir 1080p minst sagt lite pixligt, men i en gaming-dator för den som jagar maximal bildfrekvens är den ett bra val. Den har 120 Hz uppdatering och låga 3 millisekunders svarstid. Det finns också en 4k-version av ips-typ men den är långsammare. Den verkar mer vara anpassad för sådant som medieproduktion, då den uppges matcha Adobe rgb i färgomfång. 1080p-skärmen klarar runt 77%, men matchar srgb till 100%. Det är fortfarande riktigt bra. MSI har en app för att ställa in det mesta, från kontrast och gamma till färgbalans och omfång.

Bästa ljudet någonsin?

MSI bjuder också på utmärkt ljud i kraftfulla högtalare med en rejäl subwoofer i botten. Det gör att den får djup i basen utan att det låter ansträngt. Diskanten är snygg, tydlig och klockren. Själva ljudhårdvaran är av samma kvalitetstyp som i en del tidigare toppmodeller från MSI och har stöd för hi-res audio.

För extra kontroll över ljud får vi ljudsystemet Nahimic. Det är främst till för att ge extra tydligt ljud i spel och den lite fuskiga funktionen Sound Tracker som ger dig visuella indikationer av 3d-ljud runt omkring dig när du spelar spel. Men den har också dugliga verktyg för annat, som enkel equalizer och surroundinställningar för musik, film och röstchatt.

MSI GT75 Titan 8RG
Även på sidorna får kylningen förtur framför allt annat.

Datorn har en bra uppsättning externa anslutningar, många usb 3-portar och en thunderbolt 3, både displayport och hdmi ut, fast nätverk och dedikerad aux-audio ut och in. Trådlöst får vi stöd för Killer, ett system för trafikoptimering som går att du kan minimera lagg i spel med mera.

MSI har en förkärlek för att pressa in väldigt mycket extraprogram i sina datorer. En hel del är direkt kopplade till funktioner i datorn (Nahimic för ljudet, Killer för nätverket, Dragon Center för prestanda och så vidare), och vi får också vi får också systemunderhållningasverktyg som kan vara bra att ha. Men vi hittar vi också en hel drös med onödigheter. Prova på-version av Norton Security, demo av Minecraft, gratisappen Music Maker Jam (där du sedan betalar för extra ljud och instument), och lite extra förvånande de mer business-inriktade apparna Evernote och Linkedin.

MSI GT75 Titan 8RG
Tangentbordet har som standard regnsbågsskimmer som bakbelysning, men det går lätt att ställa om.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning