Testad produkt: HP LaserJet Pro MFP M28w
Pris: Från 1 199 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: store.hp.com/SwedenStore/

Laserjet Pro MFP M28w är en ny multifunktionslaser från HP tänkt för hemmakontoret eller en mycket liten arbetsplats med minimala utskriftsvolymer. Funktionsmässigt är det allt annat än märkvärdigt. Den spottar ur sig svartvita a4-utskrifter och har en a4-flatbäddsskanner monterad ovanpå. Det som gör den värd att testa är dess ovanligt kompakta format. Enligt HP ska den vara den minsta multifunktionslasern någonsin.

Vi har inte mätt alla konkurrenter i den här klassen, men MFP M28w är onekligen väldigt kompakt, i alla fall innan vi fäller ut pappersinmatningsfacket och matar på med en bunt a4-ark. De sticker ut ett par decimeter framför skrivaren. På höjden och bredden hör den dock fortfarande till de minsta i måtten. Det finns en handfull multiskrivare med kompaktare mått, men de är alla så vitt vi kan se bläckstråleskrivare.

Enkel och för det mesta praktisk design

Till det yttre är den annars rätt så omärkvärdig. Utsidan är i enkel gråvit plast med lätt rundade hörn och kanter. Det är överlag stabil byggkvalitet. Den är lätt att öppna och underhålla och den har en liten kontrollpanel upptill med en lcd-skärm som i stort sett bara används för att ställa in svärta, antal eller storlek på kopior.

HP Laserjet Pro laserskrivare
Kontrollpanelen och dess minimala skärm ger oss inte mycket information, och det kan bli lite bökigt att göra detaljerade kopiatorinställningar. Men det behöver du förhoppningsvis inte göra så ofta. 

Att pilla med det kräver dock att vi har ett öga i manualen och ett på kontrollpanelen, då information på knappar och skärmen är rätt så knapphändig och ibland lite kryptisk. Å andra sidan är den lagom inställd för att kopiera i skala 1:1 med lagom svärta från början, och mycket mer ska man nog inte försöka sig på med en så här enkel skrivare. Kontrollpanelen har också en knapp för att slå av och på wifi, och det finns en snabbknapp för att kopiera id-kort. Då scannar den långsammare och noggrannare innan utskrift.

Förutom anslutning till lokala nätverket med wifi stödjs wifi direct, så att du kan skriva ut direkt från en surfplatta eller mobil med Androids egna utskriftsrutiner eller med en HP-app för Android och IOS. Någon fast nätverksport finns inte, så vill du inte köra trådlöst är det usb som gäller. Uppkopplad till ett nätverk med Internet, antingen via wifi eller utdelad från en dator med usb, stödjer den också Apple Airprint och Google Cloudprint.

Tre val vid installation

Installation kan vara så enkel som att plugga in usb-kabeln. I vår testdator med Windows 10 identifierades den direkt och grundläggande drivrutiner laddades hem på ett par sekunder. För mer funktioner kan man ladda hem HP:s installationsprogram som identifierar skrivaren och ger tre olika val på programpaket att installera; grunddrivrutiner vilket är den skrivardrivrutin vi redan har samt en för skannern, HP Smart som är drivrutinerna plus en app för att hålla koll på skrivarstatus och få hjälp med vissa typer av utskrifter.

HP Laserjet Pro MFP M28w
Valet av fast anslutning är enkelt: usb eller inte. Du kan också behöva plugga in med usb vid installation för att konfigurera wifi om du vill köra trådlöst. 

Slutligen finns ett större programpaket som även innehåller OCR-scannerapp och ett rätt så onödigt "produktförbättringsprogram" där du kan lämna synpunkter på skrivaren till HP. Installationsprogrammet rekommenderar mittenalternativet. Det gör vi också. Nerladdning av program går ganska segt men sedan går installationen problemfritt.

MPF M28w skriver ut sidor rappt. Det tar mellan nio och sex sekunder att få ut en sida med normal utskriftskvalitet, beroende på om skrivare står i viloläge eller är i aktivt läge. Därefter spottar den ut sig en sida var fjärde sekund. Det går att snabba upp tempot ytterligare en aning med sänkt kvalitet, men inte så mycket att vi tycker det är värt det.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

HP LaserJet Pro MFP M28w Pris vid test: 1199 kr.

Bästa pris just nu: 1499 kr