Utskriftskostnad: Dyrt per sida

Du lär ändå inte välja den här skrivaren om du ska skriva ut massor av papper. Den har i och för sig ett lågt inköpspris, men toner till den är riktigt dyr En originalkassett för 1 000 utskrifter kostar över 500 kronor. I skrivande stund är bästa pris i butik 520 kr. Det ger alltså en kostnad per krona på över 50 öre.

Utskrifter håller riktigt god kvalitet så länge vi håller oss till helt svartvita ytor, tillexempel textutskrifter. Då har den skarpa linjer och inte för lätt eller för tung svärta. Gråskalor ger oss ett lite grovt rester vilket gör att till exempel bilder i ett pdf-dokument inte blir direkt snygga att titta på. Det är godkänt, men vi har sett klart bättre.

HP Laserjet Pro MFP M28w mjukvara
Medföljande scanningsprogrammet är allt annat än avancerat men å andra sidan lätt att använda.

Skannern ger aningen grynig bildåtergivning, men är överlag bra. Framförallt ger den bättre färgbalans än vad billigare scanners brukar göra när vi ställer den i färgläge. Det här är inte en dokumentläsare för stora mängder dokument, dels för att vi bara har flatbäddsscanner, dels för att medföljande scannerprogram har lite klumpiga rutiner för större volymer. Istället är det enkelt och behändigt för just enstaka inläsningar.

Varken skanner eller skrivare för särskilt mycket väsen, och går dessutom snabbt ner i helt tyst viloläge ganska snabbt efter en utskrift. Då drar den minimalt med ström. Och det finns ingen anledning att väcka den innan då den som sagt skrivet ut övertygande snabbt även då.

Omdöme

HP Laserjet Pro MFP M28w visar sig vara en överraskande trevlig skrivare, som tar hand om de mest grundläggande utskrifts-, skanner- och kopiatorbehoven på ett diskret och problemfritt sätt. Men bara de absolut mest grundläggande. Har du mer krav på utskriftskvalitet eller skriver ut mer än mak ett par, tre sidor om dagen, så bör du se dig om efter ett lite mer avancerat alternativ.

Fakta HP Laserjet Pro MFP M28w (W2G55A)

Testad: Juni 2018
Tillverkare: HP
Utskriftsteknik: Laser, svartvit
Upplösning, skrivare: 600 x 600 dpi
Upplösning, scanner: upp till 1200 x 1200 dpi
Pappersformat: Upp till A4
Pappersfack: ca 150 ark inmatning, ca 25 ark utmatning
Anslutningar: Usb 2.0
Trådlöst: Wifi, wifi direct
Övrigt: Stöd för AirPrint och Google Cloud Print
Utskriftshastighet, enskild sida: 6 sek
Utskriftshastighet, fler sidor: ca 15/min
Utskriftsekonomi: ca 52 öre
Storlek inkl papper (A4): 36‎ x 43 x 19,8 cm
Effektförbrukning: 0,2 W standby, 2,9 W aktiv, ca 350 W vid utskrift
Vikt: 5,4 kg
Pris: Från 1 199 kronor hos Prisjakt.

plus

Kompakt och behändig
Snabba utskrifter
Snygg svartvit text
Relativt tyst och strömsnål
Lågt inköpspris

minus

Hög utskriftskostnad
Inte lika bra på gråskalor
Något krånglig kontrollpanel

Betyg 7 av 10

HP LaserJet Pro MFP M28w Pris vid test: 1199 kr.

Bästa pris just nu: 999 kr