Sommaren är en tid av resor. Och oavsett om det handlar om flygresor till soliga stränder, tågresor till spännande storstäder eller bussresor till grannbyn så utsätter vi oss för olika sorters it-risker.

När vi tar ledigt jobbar nämligen brottslingarna hårdare än någonsin, och om sommaren ska bli bra är det viktigt att vara försiktig.

Här är tio vanliga säkerhetshot – och så här skyddar du dig mot dem.

Bank-ID

1. Bank-ID-bedragare

Du sitter i solen när du blir uppringd av någon som säger sig arbeta på Nordea och meddelar att det gjorts märkliga bankomatuttag från ditt konto. "Vi kan stoppa bedragarna, men du måste signera med ditt Bank-ID", säger rösten i telefonen. Du slänger dig över mobilen och gör som hon säger. Eller?

De senaste åren har rapporterna om Bank-ID-bedragarna blivit allt fler. Förövarna manipulerar sina offer för att bryta sig in på deras bankkonton och skinna dem på pengar. Blir du lurad finns det ingen garanti att du får pengarna tillbaka.

Så skyddar du dig

 • Signera aldrig någonting via Bank-ID utan att själv ringa upp företaget som personen i luren säger sig arbeta för. Även om det är lätt att drabbas av panik har du allt att vinna på att hålla huvudet kallt, ta ett djupt andetag och själv ta kontroll över situationen.


Öppna nätverk

2. Öppna wifi-nätverk

Även om det har blivit billigare att surfa med mobilt bredband i utlandet är det många som passar på att koppla upp sig när de kommer till ett öppet nätverk på ett kafé eller en bar. Men ett tillgängligt wifi-nätverk betyder inte per automatik att du bör ansluta dig dit. Virussmittade inloggningsportaler och nätverk som styrs av hackare kan förekomma – även på platser som kan förväntas vara säkra, som hotell, flygplatser och dylikt.

Så skyddar du dig

 • Med en vpn-tjänst (se vår artikel här) och ett effektivt antivirusprogram (läs vårt test) kan du känna dig ganska säker. Dessutom kan det vara klokt att vidta extra försiktighetsåtgärder – som att bara surfa på sajter som krypterats med https, inte använda wifi-nätverk du inte känner till samt undvika att logga in på känsliga sajter och tjänster om det inte är absolut nödvändigt. Ställ också in dina enheter så att de inte per automatik ansluter till öppna wifi-nätverk!
 • Det går i vissa fall också att surfa säkrare via din egen hemmarouter. Se mer i vår artikel här.


3. Spam

Du checkar in på ett billigt hotell i en liten Medelhavsby, och receptionisten ber dig att fylla i din mejladress. Du gör som hon säger, och efter bara några dagar börjar din inkorg börjar fyllas med spam, alltså oönskad reklam via e-post.

Ja, det här är något som många resenärer drabbas av. De mejladresser vi uppger på ett hotell, ett bussbolag eller en resebyrå kan alltså ge upphov till en massa mejl du inte vill ha.

Så skyddar du dig
 • Att registrera en extra mejladress och att använda den i riskabla situationer kan vara ett bra sätt att skydda sin riktiga mejladress. Om din extra ”skräpadress” blir nedlusad med spam är det bara att slänga den och registrera en ny.


Skimning

4. Trådlös skimning

Allt fler betalkort har stöd för kontaktlösa betalningar, det vill säga att vi kan "blippa" våra kort vid mindre inköp. Det här är smidigt, och kan i vissa fall skydda dig från att någon spanar in din kod över axeln på dig. Helt säkert är det dock fortfarande inte.

Det går att bygga en skanner som samlar in kortuppgifter på trådlös väg. Än så länge har den här sortens trådlös skimning inte slagit igenom på bred front, men det kan vara bra att ligga steget före brottslingarna.

Så skyddar du dig:

 • Det finns både plånböcker och specialkort med inbyggda rfid-störsändare. Dessa hindrar obehöriga från att läsa av kortuppgifter på trådlös väg, och kan vara en vettig investering om du är orolig. Läs mer i vårt prylsvep här.Facebook

5. Inbrott på Facebook

Många delar med sig av semesterbilder på sociala medier som Facebook och Instagram, men det gäller att skryta med eftertänksamhet. Inbrottstjuvar kan ta dina utlandsbilder som ett tecken på att de kan bryta sig in utan risk.

Så skyddar du dig

 • Var försiktig med vad du lägger ut på nätet, men se också till att begränsa vilka som kan se dina inlägg. På Facebook går du in via pilen uppe till höger och väljer Inställningar, Sekretess. Under Din aktivitet kan du välja vad som helst utom Offentligt – för det betyder att alla kan se dina inlägg.
 • På Instagram trycker du på profilbilden längst ned till höger och väljer de tre lodräta prickarna för att komma till Inställningar. Välj Sekretess och säkerhet, Kontosekretess, Privat konto så visas dina inlägg bara för personer som du har godkänt.


6. Vanliga mobiltjuvar…

Mobiltelefonerna blir allt dyrare och därmed allt mer stöldbegärliga. Men för många av oss är det stora problemet inte att tjuven kommer åt den fysiska telefonen utan att hen även får tillgång till all information som finns i den.

Att tänka på var du förvarar din telefon och hur du bäst skyddar den från att bli stulen har de flesta av oss koll på, men om olyckan är framme finns det också saker du kan göra för att minimera skadan.

Det här kan du göra

 • Skriv ned mobilens imei-nummer. Det är telefonens ”personnummer” och kan behövas om du gör en polisanmälan. På Android kan du skriva *#06# på knappsatsen för att ta reda på imei-numret. För mer information om hur du gör på olika Iphone-modeller – se Apples supportsida här.
 • Om tjuven lyckas ta sig in i din telefon kan hen ringa och surfa på din bekostnad. Du bör därför spärra abonnemanget om telefonen blir stulen – och ett bra tips är att skriva ned telefonnumret till operatörens spärrtjänst på papper i förväg. Samma sak gäller annan känslig information du har i mobilen. Det är också viktigt att komma ihåg inloggningsuppgifter till mejlen, Facebook och andra tjänster som finns lagrade i telefonen. På så sätt kan du snabbt byta lösenord via en annan dator.
 • Använd din enhets inbyggda ”stöldskydd”.Skärmlås

7. … och nyfikna grannar

Skurkaktiga tjuvar är förstås inte det enda hotet mot din mobil. Lämnar du din mobil obevakad i hotellets frukostamatsal kan din nyfikna granne tjuvkika på dina bilder och annan privat information.

För att skydda mobilen från både tjuvar och nyfikna blickar är det med andra ord viktigt att slå på skärmlåset. Det betyder att det krävs ett lösenord eller en pinkod för att öppna telefonen. I moderna mobiler kan du även välja att skydda telefonen med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Det här kan du göra

 • ANDROID. Koppla på skärmlåset genom att öppna telefonens inställningar och välja Säkerhet och plats, Skärmlås. Välj något av de tillgängliga alternativen och följ instruktionerna.
 • IOS. Välj Inställningar och sedan alternativet Face ID och lösenkod. Det kan också heta Touch ID och lösenkod eller Lösenkod.
 • WINDOWS 10. Öppna Inställningar, Konton, Inloggningsalternativ. Här kan du exempelvis välja PIN-kod eller Bildlösenord.


Säkerhet

8. Förlorad information

Oavsett om telefonen blir stulen eller går sönder är förlusten av semesterbilder och filmer ofta det värsta. Se därför till att använda telefonens inbyggda funktion för säkerhetskopiering. Den kopierar automatiskt bilderna till en molntjänst så att du kan återställa dem till din nya telefon. Det enda du behöver göra är att logga in med samma användarnamn. Du väljer själv om säkerhetskopieringen ska ske hela tiden – eller bara när du har tillgång till wifi.

Det här kan du göra

 • ANDROID. Öppna listan över alla dina appar och leta upp appen Foto. Tryck på menyknappen till vänster och välj Inställningar, Säkerhetskopiera och synkronisera. Slå på funktionen och välj hur bilderna ska kopieras. Du kan exempelvis bestämma Uppladdningsstorlek, och om bilderna bara ska säkerhetskopieras när du har tillgång till wifi. Du kan nå dina bilder via photos.google.com.
 • IPHONE. Välj Inställningar, iCloud och slå på säkerhetskopieringen för Bilder. Du hittar dina bilder genom att surfa till www.icloud.com.Roaming

9. Dyr mobilräkning

Den så kallade EU-roaming gör att vi kan surfa och ringa till samma pris i hela unionen. Åker du däremot på semester till andra länder kan det fortfarande bli väldigt dyrt att använda mobilen. Innan du åker iväg är det klokt att kolla din operatörs prislistor och bestämma om du vill mobilsurfa eller inte. Tänker du inte göra det ska du slå av möjligheten till roaming.

Det här kan du göra

 • ANDROID. Öppna Inställningar och gå till Nätverk och internet, Mobilnätverk. Välj om Roaming ska vara på eller av.
 • IPHONE. Gå till Inställningar, Mobilnät. Slå på eller av Data-roaming.Powerbank

10. Batteridöd

Att ha tillgång till en smartphone på resan är inte bara bekvämt, det ökar också din säkerhet. Om du skulle behöva ringa till polisen eller leta upp närmaste läkare så är mobilen förstås ovärderlig. Men det här förutsätter förstås att mobilen är laddad, och de flesta som reser har nog märkt hur snabbt batteriet tar slut när man använder kameran eller den inbyggda karttjänsten.

Det här kan du göra

 • Ta med dig en reseladdare, så att du kan ladda mobilen när du exempelvis sitter på ett kafé. Tänk bara på att hålla koll på vilken elkontakt som används – så att du har med dig en strömadapter om det behövs.
 • Köp en så kallad powerbank, alltså ett externt batteri som du kan använda för att ladda upp dina prylar. De billigaste kostar under hundralappen och är inte mycket större än en cigarettändare.

Så hittar och raderar du dina enheter

När vi är på resande fot finns risken att mobilen eller någon annan bärbar enhet blir stulen – eller kommer bort. Lyckligtvis finns det numera inbyggda säkerhetsfunktioner i många uppkopplade prylar. De använder prylarnas inbyggda positioneringsfunktion för att visa var prylen befinner sig.

Är du osäker på om du har glömt den på hotellet eller på favoritkaféet kan du alltså få hjälp att hitta den. Du kan också spela upp ett ljud, för att på så sätt hitta den exakta positionen.

Skulle den vara stulen eller bort för evigt kan du välj att låsa enheten, logga ut från ditt konto eller till och med radera all information. På så sätt hindrar du tjuven från att komma åt din privata information.

Förutsättningen för att det här ska fungera är förstås att enheten har ström, internetuppkoppling och påslagna platstjänster. Skulle detta saknas visas den senaste platsen där enheten var uppkopplad.

Hitta

Det här kan du göra

 • ANDROID. Öppna Inställningar och gå till Google, Säkerhet, Hitta min enhet. Se till att funktionen är aktiverad med reglaget till höger. Om mobilen blir stulen surfar du till www.android.com/find. Logga in med ditt Google-konto så hittar du alla funktioner i menyn till vänster.
 • IPHONE. Gå till Inställningar, bläddra ned till Icloud och välj Hitta min Iphone. Här kan du aktivera och ställa in tjänsten. För att komma åt telefonen på distans surfar du till www.icloud.com/#find och loggar in med ditt Apple.ID.
 • WINDOWS 10. Välj Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Hitta min enhet. Om det står Hitta min enhet: AV väljer du Ändra och slår på funktionen. Du hittar din dator genom att surfa till account.microsoft.com/devices och logga in med ditt Microsoft-id. Leta upp enheten i listan och klicka på Visa information, Hitta min enhet.