Testad produkt: Dell G3 17
Pris: 9 490 kr på Dell.se
Läs mer: dell.com

Bärbara datorer för spel brukar för det mesta vara stora och tunga och med utstickande design och massor med anpassade funktioner för den inbitna gamern. Men alla är inte inbitna gamers, utan många av oss vill bara ha en bra laptop som funkar till det mesta, är bekväm att använda och dessutom har musklerna under huven för att kunna köra lite Call of Duty på.

Därför har många tillverkare förutom sina värstingar till gamerdatorer också en serie lite enklare maskiner för oss ”casuals”. Dett har nu sällat sig till den skaran med en serie datorer kallade G3 och G5, som ger dig bra förutsättningar att köra de flesta spel, men som inte är lika utpräglat gamerinriktade som deras maxade Alienware-datorer.

Dell G3 17
Dell G3 17 har stora ytor att jobba på, både på skärmen och för händerna.

Lågt pris, inte låg kvalitet
Vi har testat G3, som är den lite enklare, men också lite större av de två. Det är en 17 tums laptop (medan G5 är på 15 tum) med enkel men slimmad design. Den har god byggkvalitet utan att kännas särskilt exklusiv, med ett yttre i skönt matt ytpolerad plast som fått bekvämt rundade kanter och hörn för bekväm portabilitet. Det är inte direkt en lätt dator med vikt på 3,27 kilo, men faktiskt inte så jobbig att bära runt.

Öppnar vi skärmlocket möts vi av ett brett tangentbord med nummerknappar på sidan och svala bekväma ytor att vila handlederna på. Tangenterna är bakbeltysta och har en trevligt distinkt svikt, men själva knapparna hade gärna kunnat vara större. Musplattan är tydligt utmärkt i blått, och gör jobbet utan problem, även om ett mekaniskt klick i den har ett rätt så irriterande skramligt ljud.

Dell G3 17
Tangentbordet har bakbelysning, men inte så kraftfull.

På sidorna hittar vi en rätt så enkel uppsättning portar. Två usb 3.0 och en usb 2.0, hdmi-port, fast nätverk och 3,5 millimeters headset. Läser vi på Dells webb så ska den också ha Thunderbolt 3, men det visar sig bara gälla en lite dyrare variant än den vi testat som också har snäppet kraftfullare grafikkort. Vår modell har varken det eller annan usb c-anslutning.

Stor skärm med små problem

Bildskärmen är en matt och antireflexbehandlad ips-panel på 1920x1080 bildpunkter. Det blir lite pixligt på nära håll i en 17-tummare, men det är ungefär vad vi förväntar oss i den här prisklassen. Den är dugligt ljusstark för inomhusbruk, men kan komma till korta i solljus, och det är en viss flammighet i ljusa ytor. Men för allt vardagligt användande trycker vi den fungerar bra. Vi har inga uppgifter om färgomfånget, men det verkar var en relativt enkel panel, sp den ligger troligen en liten bit under srgb-standarden.

Inbyggda högtalarna levererar inget fantastiskt dynamiskt ljud, men det är rent och tydligt och har bra stereospridning. Diskanten är lite dämpad och mellanregistret framträdande, så den verkar vara inställt för röståtergivning i standardläge. Det går dock att justera lätt i medföljande appen MaxxAudioPro, där vi får komplett equalizer, surrpundeffekter och bra mikrofoninställningar för videosamtal och streaming.

Dell G3 17
Dell G3 17 har inte många extra funktioner och finesser. I på-knappen strax ovanför tangentbordet sitter dock en. Den är också fingeravtrycksläsare.

Prestandamässigt levererar Dell G3 precis det den behöver, med ny Intel Core i5-processor av Coffe Lake-typ för prestandalaptops, 8 GB ddr4-minne, Geforce GTX 1050-grafikkort och både en ssd och en stor mekanisk hårddisk. Inga av komponenterna är det bästa som går att få tag på just nu. 16 GB minne hade inte skadat och ssd-enheten är på bara 128 gigabyte och relativt långsam. Men för att bara en lite billigare laptop är det faktiskt bra mycket för pengarna.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning