Wifi blev populärt i början av 2000-talet, delvis tack vare Apples Airport-router och Ibook. I dag används standarden överallt och mycket mer än kabelanslutning via ethernet.

Säkerhet har alltid varit en viktig fråga i trådlösa nätverk, men det var länge sedan någon större nyhet lanserades på den fronten. Sedan 2004 har de allra flesta förlitat sig på WPA2-protokollet för att säkra anslutningar till routrar och trådlösa accesspunkter.

Men nu är det dags för nästa generations säkerhet. Organisationen Wi-Fi Alliance som ligger bakom de olika wifi-standarderna har precis lanserat WPA3, en uppdaterad version av protokollet som ska göra anslutningarna säkrare.

Läs även: Osäkert wifi och andra säkerhetshot på semestern – så skyddar du dig

Den viktigaste nyheten är att varje ansluten enhet kommunicerar med routern med egna krypteringsnycklar, så att andra enheter på samma nätverk inte längre kan smygläsa all trafik mellan olika enheter i nätverket. Andra nyheter är bland annat ett nytt sätt att enkelt ansluta olika prylar i hemmet med hjälp av mobilen.

WPA3-standarden kommer nu börja rullas ut, men räkna inte med att alla dina enheter och datorer kommer uppdateras med stöd för tekniken. I vissa fall kommer ny hårdvara krävas och även när det räcker med en mjukvaruuppdatering kommer det förmodligen ta lite tid.