Stäng av musiken med timer

Iphone har en smart funktion i Klocka som gör att du kan ställa en timer på att stänga av din musik. Perfekt om du gillar att somna till musik men inte vill att telefonen ska ligga och spela hela natten. Öppna Klocka, välj Timer, tryck på När tiden går ut, skrolla till botten och välj Sluta spela.

På Android finns ingen inbyggd motsvarighet, men flera appar erbjuder samma funktion.

Vattenpass

Använd mobilen som snickarverktyg

Alla moderna mobiler har inbyggda sensorer av olika slag, till exempel accelerometer. Det gör att telefonen vet om den är vågrät, lodrät eller någonstans mitt emellan. Utnyttja det för att hänga tavlor rakt, sätta upp reglar eller något annat där du behöver ett vattenpass.

Android: Installera appen Bubble Level.
IOS: Öppna appen Kompass och svep åt vänster.

Skanna dokument

Scanna dokument och kvitton

Kvitton slits och blir oläsliga. Dokument tar upp plats och är de viktiga bör de förvaras i bankfack. Men varför inte ha digitala kopior av allt? Med mobilen kan du snabbt och enkelt skanna allt.

Android: Google Drive har en skannerfunktion.
Iphone: Inbyggda Anteckningar har en funktion för att skanna dokument, och du kan samla flera skannade filer i en anteckning.

Men det finns också många tredjepartsappar med ytterligare funktioner.

Stör ej

Kör bil ostört

Med IOS 11 har Iphone fått en funktion som automatiskt aktiverar Stör ej när du kör bil. En del Android-tillverkare har också börjat bygga in en sådan funktion, men om din mobil inte har det kan du kolla i Play Store. Drivemode är ett exempel med höga betyg.

Strömma till tv:n
Foto: Ben Patterson

Strömma mobilskärmen till tv:n

Har du något du vill visa för fler än en eller två personer? Då är det mycket smidigare att strömma bilden till en tv än att skicka runt den lilla mobilen. Med Iphone kan du strömma med Airplay till Apple TV, och med Android till Chromecast.

Lås till en app

Slipp ångesten när du räcker över telefonen till andra

Litar du inte på dina vänner (eller barn)? Om du ändå vill låta dem till exempel spela ett spel på mobilen kan du låsa den i bara den appen.

Android: Inställningar -> Säkerhet och plats -> Fästa skärmen. Fäst med ikonen i Översikt.
Iphone: Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Guidad åtkomst. Fäst genom att klicka tre gånger på på/av-knappen.

Aviseringslogg

Se gamla notiser

Tryckte du bort en notis av misstag? Vill du se när du fick en notis om något i går? Android har en aviseringslogg som sparar alla inkomna notiser så att du kan se dem även efter att du har åtgärdat dem och de är borta från notisvyn. Ett enkelt sätt att komma åt den är att lägga till en Inställningar-widget på hemskärmen med Aviseringslogg. Tryck och håll på en tom del av hemskärmen, välj Widgets från alternativen som dyker upp, välj Inställningar från listan över tillgängliga widgets och dra och släpp den på en tom plats på hemskärmen. Välj sedan Aviseringslogg från listan som dyker upp. Iphone har tyvärr ingen motsvarighet.

Spara som pdf

Spara webbsidor som pdf

Ibland kan du vilja spara en kopia av en webbsida utifall att den tas bort, men den är för liten att ta en skärmdump av. Då kan du spara som pdf istället.

Android: Tryck på menyknappen uppe till höger i Chrome, välj Dela och sedan Skriv ut. Välj Spara på Google Drive eller Spara som PDF under Välj skrivare.
Iphone: Tryck på Dela-knappen och välj antingen Spara pdf till Ibooks eller Spara till Dropbox.

Sänk upplösningen

Samsung-tips: Sänk upplösningen

Samsungs senaste Galaxy S-modeller har en fiffig inställning för att sänka upplösningen på skärmen. På Galaxy S8 kan du välja mellan 720p, 1080p och 1440p. Med lägre upplösning flyter spel på bättre och drar lite mindre ström. Inställningar -> Skärm -> Ändra upplösning.

Stäng av mobildata

Välj vilka appar som får använda mobildata

Har du lite snålt med data på abonnemanget? Då kan det vara bra att stoppa vissa appar från att surfa upp hela potten.

Android: Du kan bara stänga av mobildata i bakgrunden, inte för öppna appar. Inställningar -> Appar och aviseringar -> [välj en app] -> Dataanvändning -> avaktivera Bakgrundsdata.
Iphone: Inställningar -> Mobilnät. Slå av data för individuella appar i listan.

Sök på sidan

Sök på en sida på webben

Ibland kommer du till en sida och möts av massa text, men var är det där du ville läsa om? Så här söker du på sidan:

Android (Chrome): Tryck på menyknappen uppe till höger och välj Hitta på sida.
Iphone (Safari): Tryck på Dela-knappen och välj Sök på sidan.