Detta är en krönika, fler åsiktsartiklar hittar du här.


Häromdagen skulle jag starta Skype, som jag inte använt på ett tag. Jag har helt inte haft behov av programmet eftersom jag hanterat videosamtal och jobbchat på andra sätt. Men en kollega ville testa en Skypefunktion så jag öppnade programmet i min Macbook Pro, efter minst ett års dvala.

Det första jag möts av är en inloggningsskärm där mina uppgifter inte är sparade, och en fråga från Macen om jag tillåter att data hämtas från min Nyckelring. Men trots att jag godkänner detta får jag försöka ett antal gånger innan jag till slut hittar mitt inlogg och skriver in själv.

”Du har inte varit inne på länge, eller försöker logga in från en skum ny enhet”, varnar programmet. Sedan får jag bekräfta vilken mailadress jag vill skicka säkerhetskoden till (Skype avslöjar delar av den). Trots att det är samma mailadress jag använder för att logga in.

Läs även: Kul att koppla upp hemmet – men oj vad det kostar

”Ovanlig inloggning”, lyder ämnesraden i mailet, och varnar med ip-adress och ger mig möjlighet att granska aktiviteten. Strax därefter kommer ett separat mail med säkerhetskod. Med hjälp av den kommer jag till slut in. Och möts av en nödvändig programuppdatering för att kunna använda Skype.

Det här är inte på något sätt ovanligt att jag måste uppdatera program, ange säkerhetskoder och få varningar när jag använder ny hårdvara till mina tjänster. Och jag förstår att säkerheten är viktig, speciellt när det gäller program och tjänster som har tillgång till mina kreditkortsuppgifter. Men någonstans mynnar det ju ändå ut i att jag måste ha ett login där jag ändå kan bekräfta att det är jag som försöker komma åt min egen tjänst.

Mobilt bank-id har verkligen revolutionerat användandet av it-tjänster. När jag kan betala räkningar, deklarera och byta ägare på bilen med den appen (genom ansiktsigenkänning dessutom) så borde det väl gå att få till en lika enkel och säker inloggning för att komma åt och nyttja program på en ny enhet?

Lösenordshanterare är ju ett bra koncept, men det blir ändå smått absurt med alla dessa extra verifieringar och säkerhetsvarningar till i stort sett alla tjänster jag använder. Och särskilt jobbigt när jag inte loggat in på ett tag, eller uppdaterat appen i mobilen, och mitt sparade lösenord helt plötsligt är borta.

För min del slutade det med att jag avinstallerade Skype.

Mer från Mikael Lindkvist: 5 anledningar till att jag inte tänker skaffa elbil