FRÅGA. Jag har lagt mina foton i mappen Bilder under Den här datorn. Jag har alltså inte lagt dem i Onedrive, men jag fick ändå ett meddelande om att Onedrive var fullt till 92 procent och att jag måste betala eller ta bort något. Jag valde att ta bort mina bilder från Onedrive och ha kvar dem på datorn.

Då fick jag en varning om att det jag tog bort från Bilder också försvann från på min hårddisk!
Jag skulle vilja ha mina dokument på Onedrive så att jag kommer åt dem överallt, men nu litar jag inte alls på det programmet.
Lyckligtvis har jag mina bilder sparade på annat sätt, men den redigering jag hade gjort försvann.
Hans

SVAR. Onedrive är en molntjänst, vilket betyder att dina filer lagras på Microsofts serverdatorer. I sin enklaste form laddar du upp eller ned bilder och andra filer via webbläsaren. Det finns dock även mappar på din lokala dator som är kopplade till Onedrive. De är så att säga en spegling av vad som finns på Microsofts servrar. Tar du bort en fil från en sådan mapp från datorn så raderas den också från Microsofts molntjänst. Tar du bort en fil via webbläsaren så försvinner den på samma sätt från din dator.

Om du har flera olika datorer så händer samma sak med samtliga Onedrive-kopplade mappar. Raderar du exempelvis en fil på din bärbara dator så försvinner den även från din stationära. Och redigerar du den på en dator så påverkas filen på alla andra datorer och via webbsidan.

Den här lösningen är oerhört smart för den som jobbar på flera olika datorer – så länge man är medveten om att allt du gör speglas.

Onedrive

Om man inte vill att det ska funka så är det bara att låta bli att använda Onedrive-mapparna på datorn.
Du väljer också själv om mapparna Bilder, Dokument och Skrivbord ska vara kopplade till Onedrive eller inte. Det här gör du genom att högerklicka på Onedrive-ikonen nere till höger och välja Inställningar, Spara automatiskt. Välj Endast den här datorn om de inte ska kopplas till Onedrive.

Oavsett vilka tjänster man använder är det alltid klokt att göra som du och ha sina bilder och andra viktiga filer sparade på mer än ett ställe.