Vi har tidigare berättat hur du kan kan snabba upp internet genom att använda en alternativ dns-server. Men för att dns ska fungera ännu snabbare finns det också något som kallas dns-cacheminne.

I huvudsak sparar dns-cachen en lista över webbplatser du har besökt en viss tid. När du skriver in en webbadress kontrolleras den först i cachen och om den finns där används de uppgifterna. Om du besöker en webbplats för första gången, kommer förfrågan att skickas till en dns-server.

Dns-cachen upprätthålls av Windows, men även webbläsaren har en egen dns-cache för att allt ska gå fortare. Om exempelvis Chrome kan använda sina egna uppgifter är det en snabbare åtgärd än att fråga Windows. Det kan också finnas en cache i din router.

Vad det här innebär är att du har mer än en dns-cache i ditt system. Normalt är detta inte ett problem om inte något går fel och det är svårt att fastställa var problemet är. Dns-cachen, särskilt din webbläsares, kan till exempel vara skadad eller dåligt uppdaterad och det kan leda till att webbplatser inte hittas.

Det finns också en attackmetod där skadliga webbplatser kan ändra posterna i cacheminnet, vilket kan leda till att du hamnar på falska och farliga webbsidor.
Lösningen kan vara att tömma cacheminnet så här.

Cache

1. Chrome

Skriv följande i adressfältet: chrome://net-internals/#dns. Klicka på Clear host cache. Att bara starta om hjälper också för de flesta webbläsare.


Cache

2. Firefox

Skriv följande i adressfältet: about:config. Acceptera varningen. Rulla ned till raden network.dnsCacheExpiration. Dubbelklicka och sätt värdet till 0. Dubbelklicka igen och ändra tillbaka till ursprungsvärdet.


Cache

3. Windows och Edge

Starta Kommandotolken. Skriv följande: ipconfig /flushdns. Detta är den viktigaste åtgärden, eftersom webbläsarna oftast har en ganska kort cacheperiod.


4. Routern

Du kan för säkerhets skull också starta om din router. Finns det ingen avstängningsknapp är det bara att dra ur strömsladden. Vänta en halv minut och starta den igen.