Under flera år har Windows-användarna tittat lite avundsjukt på alla som kör Mac. I Mac-datorn finns nämligen det utmärkta videoredigeringsprogrammet Imovie inbyggt, men något sådant saknas i Windows 10.

I äldre Windows-versioner ingick programmet Movie Maker, men sedan 2017 är det helt borta. Alternativet har istället varit Windows 10-appen Microsoft Foton, som trots sitt namn även hanterar video.

Att ha bilder och filmer i samma program är inte helt ologiskt, med tanke på att vi brukar använda samma kamera för att fotografera och filma. Det går även bra att lägga in stillbilder i en film.

Problemet med appen Foton har istället varit bristen på finesser. Med tiden har appen dock utvecklats och med varje uppdatering har den blivit bättre. Numera är videoredigeringsfunktionen så bra att den duger för vanliga hemmafilmer.

Microsoft Foto är inte för proffsen

För professionella användare är Microsoft Foton långt ifrån tillräckligt. Du kan bara spara filmer i tre olika upplösningar, och 1080 är den högsta. Det här räcker för vanlig användning, men inte för professionell.

Ska du göra något mer avancerat med dina filmer kan ett betalprogram som Premiere Elements för runt en tusenlapp vara en bra investering. För att bara klippa privata semesterfilmer och liknande är Foton däremot ett utmärkt val.

Programmet ingår i Windows 10 och du hittar det genom att trycka på Start-knappen nere till vänster och leta i den alfabetiska listan. Skulle du mot förmodan sakna det kan du öppna Microsoft Store (i samma lista), söka efter Microsoft Foton och välja att installera.

Microsoft Foton

1. Starta

Öppna appen Foton (via Start-menyn) och välj Videoredigerare. Tryck på Nytt videoprojekt och döp det. Lägg till videoklipp och foton genom att gå till Projektbibliotek uppe till vänster, klicka på Lägg till och välja datorn, en samling (i appen) eller webben.


Microsoft Foton

2. Lägg till

Materialet hamnar nu i ditt Projektbibliotek och för att använda ett klipp flyttar du dess miniatyr ned till Storyboard. Blir ordningen fel är det bara att byta plats – och du kan även markera ett klipp och välja Ta bort (eller trycka på Delete på tangentbordet).


Microsoft Foton

3. Dela upp

Om du vill dela upp ett klipp i två markerar du det och väljer Dela upp. Nu visas ett större fönster och du kan flytta markören till höger eller vänster. När du är nöjd trycker du på Klar. Du ser nu två klipp under Storyboard – och du kan flytta eller radera.


Microsoft Foton

4. Trimma

För att ta bort material i början eller slutet av ett filmklipp markerar du det och trycker på Trimma. Flytta sedan start- och slutmarkören till rätt plats och tryck Klar. Du kan alltså inte trimma inne i ett klipp utan måste först dela upp det (som i steg 3).


Microsoft Foton

4. Redigera

Nere i Storyboard finns verktyg för att lägga till text eller ändra filmens hastighet. Du kan även använda filter för att ändra färgerna och lägga på effekter. Genom att högerklicka på ett klipp visas fler verktyg, exempelvis för rotering.


Microsoft Foton

6. Spara

För att spara trycker du på Slutför video, väljer kvalitet och klickar på Exportera. Spara filen var du vill på hårddisken. Själva videoprojektet sparas automatiskt, och visas när du trycker på Videoredigerare. Radera genom att markera det och trycka Ta bort.


Lägg till musik och ljud

Ett enkelt sätt att göra sin film proffsigare är att lägga till bakgrundsmusik – och det är lätt gjort i Foton. Klicka bara på Bakgrundsmusik uppe till höger och välj någon av de inbyggda låtarna. Musiken anpassas till videons längd.

Microsoft Foton

Föredrar du någon annan musik eller vill du lägga på en berättarröst väljer du i stället Eget ljud. Du kan då lägga till en ljudfil från hårddisken.

När du lägger till ljudet kan du välja startpunkt och du kan tona in och ut ljudet. Behöver du mer avancerade ljudverktyg kan du installera det kompetenta gratisprogrammet Audacity. Läs mer i vår guide här.