Ingen kan väl ha missat att våra smarta mobiltelefoner har fantastiska kameror som funkar lika bra för att filma som för att fotografera.

Att just videodelen är så kraftfull underskattas av många. Ja, den är faktiskt så bra att det finns biofilmer som har filmats med en smartphone.

Problemet för oss amatörer är förstås att våra videoklipp ofta blir alltför långa – och att resultatet kan bli ett riktigt sömnpiller. För att undvika detta bör vi redigera våra filmer, och det finns gott om appar som kan göra det här i mobilen. Om vi däremot vill använda datorn är utbudet sämre.

Ersätter Movie Maker

Fram till nyligen ingick det enkla men kraftfulla videoredigeringsprogrammet Movie Maker i Windows. Har du det kvar på datorn fungerar det fortfarande, men Microsoft har numera tagit bort möjligheten att ladda hem och installera det. I stället satsar företaget på sin Windows 10-app Foton (Photos).

Microsoft Foton är företagets universalverktyg för både foto- och videoredigering. I början var det otroligt funktionsfattigt, men den senaste tiden har det blivit betydligt bättre.

Till skillnad från Movie Maker är Microsoft Foton inget fullfjädrat videoredigeringsprogram. Söker du ett sådant får du snarare satsa på betalprogram som Adobe Premiere Elements.

Du kan visserligen göra enkla saker som att trimma dina filmer i Foton, alltså ta bort tråkiga partier i början och slutet. Annars är huvudtanken att programmet ska sköta redigeringen med automatik. Det finns ett antal färdiga mallar som skapar snygga filmer med musik och effekter utifrån de klipp du laddar upp. Är du missnöjd med resultatet kan välja en ny mall – eller redigera filmen manuellt.

När du är klar kan du spara filmen på hårddisken, men det går förstås lika bra att dela den med andra via sociala medier.


5 sätt att lägga in film i Foton

USB
  • Koppla ihop din mobil eller digitalkamera till datorn med en usb-sladd. Välj Överföra filer i mobilen om du får den frågan. Öppna Foton och klicka på Importera, Från en USB-enhet. Markera de filer du vill använda och välj Importera markerade.
  • Lägg dina videofiler i mappen Bilder under Den här datorn. Nu visas de automatiskt i Foton.
  • Lägg dina filer i valfri mapp, öppna Foton och klicka på Importera, Från en mapp. Leta upp din videomapp och välj Lägg till den här mappen i Bilder. Nu hamnar alla bilder du lägger här automatiskt i programmet.
  • Högerklicka på en videofil i Utforskaren och välj Öppna med, Foton. Nu öppnas enbart denna film i appen.
  • Välj menyknappen till höger i programmet och klicka på Inställningar. Slå på Visa mitt molninnehåll från OneDrive och logga in så kommer du åt de filer som ligger i molnet.