Testad produkt: Microsoft Surface Go 128GB
Pris: Från 6 399 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: microsoft.com/sv-se/surface

Sedan de första Surface-plattorna kom 2012 har de sakta växt sig större. Från 10,6 tum i originalmodellerna av Surface och Surface Pro till 12,3 tum i senaste Surface Pro. Microsoft har även breddat sortimentet av plattor med Surface Book som kommer med en fast clamshell-docka. Den finns i 13,5- och 15-tumsformat.

Dessa plattor är bra för den som främst vill ha en behändig och bärbar pc och som då och då behöver mobiliteten i en tablet. Som surfplattor är de dock rätt så klumpiga, speciellt i jämförelse med framför allt Ipad och Android-plattor som för det mesta är betydligt nättare och tunnare.

Mest bärbara Surface hittills

Nu har Microsoft presenterat en ny, extra kompakt och nedbantad Surface-platta med mobilitet i fokus. Den heter Surface Go och är faktiskt den mista surface-plattan hittills, med en skärm på exakt 10 tum. Bildförhållandet är 3:2, precis som alla Surface-enheter numera, så den är faktiskt aningen bredare än gamla Surface och Surface 2.

Surface Go
Tangentbordet är en positiv överraskning.

Med aningen avrundade kanter, i alla fall framtill, tunn profil och en vikt på drygt ett halvt kilo är det utan tvekan den mest greppvänliga Surface hittills. Utmed ena kortsidan hittar vi hörlurskontakt (för första gången i en Surface) en usb-c-port, samt Microsofts laddningsport med magnetlås. Den innehåller också datagränssnitt, så om du har en dockningsenhet från Microsoft så kan du till exempel få displayportgränssnitt ut med den.

Baktill hittar vi en enkel åttamegapixelkamera som tar dugliga foton. På framsidan sitter en femmegapixelkamera som gör ett godkänt jobb med Skype-samtalet. Framför allt tack vare plattans inbygga mikrofon som är väl avvägd för just röstsamtal. Här hittar vi också ir-kamera för ansiktsigenkänning så att vi kan logga in med Windows Hello.

Billig eller lite dyrare

Plattan är mindre i storlek, prestanda och även pris än Surface har varit på senare tid. Den kommer i två versioner, en med 8 GB ram och 128 GB hyfsat snabb ssd, och en med 4 GB ram och 64 GB långsammare emmc-flash. Vi har testat den dyrare modellen. Den går på cirka 6 400 kronor, medan den enklare kostar 4 900 kronor. Det är innan extra kostnad för tangentbordet (cirka 1 400 kronor), och vill du ha pekpenna och en portabel mus till så kostar det ytterligare.

Bildskärmen har upplösningen 1 800 x 1 200 bildpunkter. Den är ljusstark nog förde flesta miljöer, men starkt utomhusljus kan ställa till bekymmer för läsbarheten. Skärmen är också lite blek i svarta partier, vilket gör kontrasten lidande. Överlag är den dock väl godkänd skärm för en Windowsplatta i denna prisklass. Samma sak kan sägas om dess inbyggda högtalare, som ger oss kraftfullt och välbalanserat ljud, men utan finess i detaljerna.

Så långt är allt väldigt lovande, speciellt när vi ansluter det tangentbord vi fått med för testet. Trots att det är extra kompakt så känns det väldigt behagligt att jobba på. Och har du inte alltför höga ambitioner är byggkvalitet och komfort i Surface Go i toppklass.

Surface Go
Mycket är bekant, men usb-c-kontakt är ny.

Dras ner av seg processor

Dess prestanda lämnar dock en del att önska. Här sitter Intel Pentium Gold 4415Y, en av de allra enklaste av de Kaby Lake-processorer som kom 2017. Den levererar märkbart lägre prestanda än till exempel en Intel Core m3 från ett par år tidigare. Det dröjer inte länge innan vi upplever seghet i laddning av lite tyngre webbsidor eller hantering av större dokument i Acrobat eller Microsoft Word. Även en del enkla saker som att scrolla sig igenom en lång lista i Utforskaren möts av en viss tröghet.

Det här är inga hinder mot att använda plattan eller ens att köra tyngre appar på den, men det blir bitvis tålamodsprövande. Till exempel fungerar plattan utmärkt med Microsofts pekpenna, men när vi använder den i ett ritprogram så får vi korta perioder av släpighet, som gör att vi tappar precision. Mediaströmning klarar den dock galant, och wifi-mottagningen är överlag stabil och snabb.

Med beskedlig processor hade vi hoppats på exceptionell batteritid, men på den punkten blir vi inte helt övertygade. Här får vi som bäst ut ungefär nio timmars jobb med rejält dämpad skärmljusstyrka. Det är inte dåligt, men heller inte särskilt bra. Det finns dock ingen risk att batteriet ska ta slut extremt snabbt vid hårdkörning som med kraftfulla laptops och plattor.

Windows med valfrihet

Surface Go kommer levererat med Windows 10 S, den mer låsta variant av Windows som bara tillåter dig att köra Windows tablet-appar från Windows Store. Det kommer vi rätt så långt med funktionsmässigt, och då med fördelen att systemet är lite bättre optimerat och framför allt säkrare. Men alla Windows 10 S-datorer med senaste uppdateringen av Windows går numera att låsa upp så att de blir en vanlig Windows-installation istället. När du väl gjort det finns det dock inget sätt att byta tillbaka.

Omdöme

Den bättre av de två modellerna av Surface Go plus ett tangentbord kostar lika mycket som en ny, enklare 14 eller 15 tums laptop med senaste Core-processorn, med enormt mycket mer prestanda än denna lilla platta. Så det vill till att du vet att formatet är helt rätt för dig. Men i sådana fall kan den absolut vara värd slanten. Det är ett kvalitetsbygge som inte gör några uppenbara fel.

Surface Go går att förbeställa nu, men börjar levereras i slutet av augusti.

Fakta Microsoft Surface Go 128 GB

Testad: Augusti 2018
Tilllverkare: Microsoft
Processor: Intel Pentium Gold 4415Y, 1,61 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 615
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 128 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 10 tum ips, 1800x1200 bildpunkter (216 ppt)
Kameror: 8 megapixel bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 S
Övrigt: Ansiktsigenkänning. Tangentbord, mus och penna som tillval.
Batteritid: 4h (hög belastning), 9h 15min (låg belastning)
Storlek: 24,5 x 17,5 x 0,83 cm
Vikt: 525 gram
Pris: Från 6 399 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 1,79 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 19,93 fps
Geekbench 4: 3 411 poäng
Disk, läsning: 601,5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Kompakt och behändig.
Överraskande bekväm med tangentbord.
Bra ljud och bild för prisklassen.
Nu med usb-c.

minus

Begränsande prestanda.
Bara godkänd batteritid.
Dyr om du vill ha alla tillbehör.

Betyg 4 av 5