Det finns väl inte någon som inte någon gång har använt en sökmotor. Oavsett om vi föredrar Googles eller Microsofts variant eller någon annan använder vi oss alla av dem. Algoritmerna bakom dem har kommit långt sedan begynnelsen, funktionerna har blivit fler och det går att hitta snart sagt vad som helst ganska enkelt.

En av de bästa funktionerna är bildsökning. Detta innebär inte att söka efter bilder, utan att söka med bilder, i stället för det vanliga sättet att söka med nyckelord. Denna typ av sökning är mycket mer komplex och använder i princip en algoritm som skannar bilden som du använder som en sökparameter och visar dig relevanta webbresultat eller liknande bilder.

I datorn är det här inga problem. Gå till Googles bildsök och ladda upp bilden eller klistra in i webbadressen och du är klar. Men i telefonen är det svårare. Om du provar kommer du att märka att möjligheten inte finns.

Lyckligtvis finns det en enkel lösning – men du måste använda webbläsaren Chrome.

Bildsök

1. Leta fram valfri bild som du vill söka efter på valfri webbsida.
2. Håll fingret på bilden tills en meny dyker upp.
3. Välj Sök på Google efter denna bild.
Detta fungerar för övrigt även i Chrome på datorn – högerklicka och välj. Om du har en lokal bild i telefonen som du vill söka efter krävs för denna metod att du först laddar upp den någonstans. Ett alternativ är att använda webbtjänsten reverse.photos.