Säkert händer det att du har en hel mapp med filer som du skulle vilja ge andra namn. Det kan till exempel handla om bilder, där du vill ge dem mer beskrivande namn än exempelvis DSC1234.

Det finns program som kan hjälpa till med detta, men du kan komma ganska långt bara med vad som finns inbyggt i Windows. Det finns väl egentligen två olika scenarion:

  • Du vill ge filerna olika namn. Det här är förstås den långsammaste processen, men det finns ett knep som snabbar upp den lite och minskar antalet klickningar och tryckningar.
  • Du vill ge filerna samma namn, men med en numrering, exempelvis En dag på stranden 1, En dag på stranden 2 och så vidare.

Vi visar båda metoderna.

Filnamn

1 Snabbare namnbyte

Använd Utforskaren för att leta rätt på mappen med filerna som du vill ge olika namn. Markera första filen, tryck F2 och skriv in ett nytt namn.


2. Nästa

Tryck nu inte Enter som du är van vid. Tryck i stället på Tabb-tangenten. Du kommer direkt till nästa fil. Ge den ett nytt namn, tryck Tabb igen och fortsätt så genom listan.


Filnamn

3. Samma namn

För att ge alla filer samma namn med en numrering, använd Utforskaren och markera alla aktuella filer. Tryck F2. Notera att det ser ut som om du bara byter namn på en fil.


Filnamn

4. Numrering

Skriv det nya filnamnet och tryck Enter. Samtliga markerade filer får det nya namnet, men förses med en numrering inom parentes. Den första filen kanske inte får något nummer, men det är ju lätt att ändra om du vill.