6. Beskär i efterhand istället för att zooma

Om din mobil inte har optisk zoom, eller om du vill zooma in mer än den klarar – glöm det!

Inte zooma

Det är bättre att ta en normal bild och beskära den i efterhand som det passar. Det blir lättare att få bilden i fokus och du kan välja perspektiv.


Stativ

7. Håll dig stadig

Om du inte fotar i starkt dagsljus kan du ha nytta av att ge mobilen lite extra stöd så den inte skakar för mycket och gör bilden mindre skarp. Ett enkelt knep är att vila armbågen mot magen, men du kan också hitta något stadigt att luta den mot. Vill du gå längre finns små ministativ att köpa.


Tredjepartsappar

8. Testa tredjepartsappar

Tredjepartsutvecklare har tagit fram flera appar som går mycket längre än de inbyggda i inställningsmöjligheter och extrafunktioner. För Iphone finns till exempel Procam 5 och Halide för foto, medan Android bland annat har Camera FV-5. Den absolut bästa videoappen är Filmic Pro, men kolla upp vilka funktioner just din mobil stödjer.


Blixt

9. Blixten är inte till för att fota i bäckmörker

Alla mobiler har inbyggd blixt, men den kan inte lysa upp en hel scen på egen hand. Nyttan med den är istället att fylla till exempel ansiktet på en person som annars hade blivit för mörkt i skuggan av ljusare delar av bilden. På nyare telefoner finns stöd för slow sync som gör det lite bättre.


Porträttläge
Foto: Adam Patrick Murray

10. Utnyttja porträttläget

Om du har en Iphone 6S Plus, Iphone 7 Plus eller Iphone X, eller en av de numera många Android-modellerna med dubbla kameror, har du möjlighet att ta porträtt med kortare skärpedjup precis som med en stor systemkamera. Det kan ge avsevärt bättre bilder så testa det.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning