1. Håll koll på utrymmet

Innan du kan börja rensa gäller det att ha koll på vad som faktiskt fyller mobilens lagringsutrymme.

Lagring mobilen

Android: Inställningar -> Lagring.
Iphone: Inställningar -> Allmänt -> iPhone-lagringsutrymme.


Arkivera till dator

2. Arkivera gamla foton

Om du inte lever hela livet i mobilen kan du avlasta mobilen genom att föra över äldre bilder och videor till datorn. När du har kontrollerat att de har förts över som de ska, och är med i datorns backup, radera du dem från telefonen och sparar därmed många gigabyte.


Arkivera foton mobilen

3. Eller varför inte rensa lite?

Även om du inte vill eller orkar arkivera foton och videor finns det mycket du kan göra direkt på telefonen. Om du bläddrar igenom ditt bibliotek lär du hitta en massa nästan identiska bilder (spara bara de bästa!) och videor du aldrig kommer titta på.


rensa appar

4. Ta bort oanvända appar
Appar kan snabbt göra slut på det lediga utrymmet. Gå igenom telefonen och rensa bort appar du inte har använt på länge.

Iphone har dessutom en funktion som automatiskt tar bort oanvända appar men behåller deras data så att du kan installera dem igen utan att börja om från noll. Inställningar -> Allmänt -> iPhone-lagringsutrymme -> Avlasta oanvända.


molnlagring

5. Avlasta till molnet
Både Apples Icloud och Googles Drive fungerar som ytterligare utrymme för din mobils snålt tilltagna flashminne. Google Photos kan dessutom lagra alla dina foton oavsett om du har Iphone eller Android, med obegränsat utrymme.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning