1. Håll koll på utrymmet

Innan du kan börja rensa gäller det att ha koll på vad som faktiskt fyller mobilens lagringsutrymme.

Lagring mobilen

Android: Inställningar -> Lagring.
Iphone: Inställningar -> Allmänt -> iPhone-lagringsutrymme.


Arkivera till dator

2. Arkivera gamla foton

Om du inte lever hela livet i mobilen kan du avlasta mobilen genom att föra över äldre bilder och videor till datorn. När du har kontrollerat att de har förts över som de ska, och är med i datorns backup, radera du dem från telefonen och sparar därmed många gigabyte.


Arkivera foton mobilen

3. Eller varför inte rensa lite?

Även om du inte vill eller orkar arkivera foton och videor finns det mycket du kan göra direkt på telefonen. Om du bläddrar igenom ditt bibliotek lär du hitta en massa nästan identiska bilder (spara bara de bästa!) och videor du aldrig kommer titta på.


rensa appar

4. Ta bort oanvända appar

Appar kan snabbt göra slut på det lediga utrymmet. Gå igenom telefonen och rensa bort appar du inte har använt på länge.

Iphone har dessutom en funktion som automatiskt tar bort oanvända appar men behåller deras data så att du kan installera dem igen utan att börja om från noll. Inställningar -> Allmänt -> iPhone-lagringsutrymme -> Avlasta oanvända.


molnlagring

5. Avlasta till molnet

Både Apples Icloud och Googles Drive fungerar som ytterligare utrymme för din mobils snålt tilltagna flashminne. Google Photos kan dessutom lagra alla dina foton oavsett om du har Iphone eller Android, med obegränsat utrymme.

6. Töm mediaappar

En del appar är inte så stora i sig, men laddar ner och sparar en massa data. En stor bov är till exempel podcast-appar som över tid kan växa till sig rejält, men även magasin-appar och appar där du laddar ner videoinstruktioner för olika saker hör hit.

Töm mediaappar

I de flesta fall gör du detta direkt i appen, antingen i biblioteket eller i inställningar. På Iphone kan du rensa i en del Apple-appar i Inställningar -> Allmänt -> Iphone-lagringsutrymme -> [appen].


Min bildström

7. Stäng av Iphones bildström

Om du har en lite äldre Iphone med snålt lagringsutrymme kan du spara en del genom att stänga av funktionen Min bildström som annars lagrar kopior av dina senaste tusen bilder.Inställningar -> Bilder.


Frigör utrymme med Oreo

8. Android: Frigör utrymme

Från och med Android 8.0 (Oreo) ingår en ny funktion för att enkelt hitta och ta bort onödig data, till exempel hämtade filer. Öppna Inställningar -> Lagring och tryck på den stora Frigör utrymme-knappen längst upp. (På Samsungmobiler hittar du lagring enklast genom att söka efter "Lagring" under Inställningar)


Rensa Spotify

9. Töm Spotifys cache

Spotify är en riktig lagringsmarodör. Appen kan växa till många gigabyte då den lagrar tillfälliga filer. På Iphone är enda sättet att nollställa det att radera appen och installera om den. På Android öppnar du appens inställningar där du hittarRadera cache och lagrad data.


Rensa i whatsapp

10. Rensa i Whatsapp

Om du är en flitig Whatsapp-användare kan den appen också ta upp många megabyte. Det beror bland annat på att den sparar kopior av alla bilder och videor du skickar. Med Android kan du rensa här genom att öppnaInternal storage -> WhatsApp -> Media -> WhatsApp Images -> Sent och ta bort allt du inte behöver. Använd en dator eller en filhanterare från Play Store.