HP Envy X2 12 är en okomplicerad, men snyggt utformat surfplatta med Windows. För det mesta fungerar denna typ av plattor inte särskilt bra om du har surfplatteläge i fokus, då de fortfarande är tyngre och tjockare än en Ipad eller en bättre Android-platta. Men HP gör här ett bra jobb med att göra Envy X2 greppvänlig med mjuk rundning i kanterna, skönt matt baksida och klok placering av högtalare och kameror. I alla fall om du vill jobba med den i horisontellt läge.

På kortsidorna hittar du separata luckor för mikro sd-kort och sim-kort till dess inbyggda lte-modem, samt en usb 3.1 typ c-port på vardera sida. Detta samt hörlursuttag är alla uttag du får. Usb-portarna används även för laddning av batteri och stödjer displayport för anslutning av extern skärm. En adapter till stor usb-port eller till stor displayport hade varit välkommet, men det får köpas separat.

HP Envy X2 12-g002no surfplatta test
Envy X2 12 är en snygg sator att duka upp på sommarcaféet om du vill fly kontoret. Även i klart dagsljus är skärmen läsbar. Men du bör nog hålla dig i skuggan.

Snyggt fodral blir opraktisk docka

I nederkant sitter en skåra med ytkontakter i vilken ett medföljande tangentbord kan snäppas fast. Det fungerar också som stöd för skrivbordsläge samt som skyddande bärfodral. Själva tangentbordet är av god notebook-kvalitet, med stora, distinkta knappar och bakbelysning. Nedtill sitter en musplatta med något smala mått men god kontroll.

Vi är inte helt förtjusta i själva dockningen. Plattan står och svajar när den är ansluten till tangentbordet, och har bara ett läge som är irriterande mycket bakåtlutat. En Surface-liknande lösning med utfällt stöd baktill hade varit att föredra. Både för stabilitet och flexibilitet. På tangentbordet sitter också ett fäste för en medföljande pekpenna. Den är både snygg, bekväm och ger utmärkt kontroll på pekskärmen.

HP Envy X2 12
Fodralet skyddar skärmen mot smuts och repor, men är lite ömtåligt i sig, så utsätt det inte för för hårda tag.

Bra ljud och bild, men kunde vara bättre

Skärmen har 1080p-upplösning, Gorilla Glass framtill och trevligt hög ljusstyrka. Den går att få upp till nära 500 cd/m2 vilket gör att du kan jobba med den utomhus, åtminstone om du inte har solen i ryggen. Även utomhus är svärtan relativt djup och ger därmed riktigt hög kontrast. Färgmässigt är den godkänd men inte fantastisk. Färgomfånget ligger tillräckligt nära srgb för att filmer ska vara njutbara, men lite för långt ifrån Adobe rgb för krävande fotojobb.

Ljudet ur plattans två framåtriktade högtalare kommer från millimetertjocka springor på kortsidorna. Ljudet är kanske lite tunt jämfört med de allra bästa mediaplattorna, som till exempel Ipad Pro eller Huawei Mediapad, men den gör definitivt inte bort sig. Den ger dig en detaljerad ljudbild och bra stereospridning. Tyvärr är det snålt med egna inställningsmöjligheter. I den Bang&Olufsen-brandade appen går det att göra enklare bas och diskantinställningar, samt normalisera volymen.

Smart val av processor

Åttonde generationens Core-processorer har inneburit ett ordentligt prestandalyft, även för tunna notebooks och Windows-surfplattor som utrustats med dem. Men särskilt svala eller strömsnåla är de inte. Det finns ännu ingen motsvarighet till Core m eller Kaby Lake-generationens Core i5-Y.

Därför är det positivt att nya HP Envy X2 just har en Core i5-7Y54, trots att den processorn kom redan 2016. I alla fall innan Windows-datorer med Snapdragon börjar dyka upp i Sverige eller nästa generation av extra strömsnåla Intel-chip anländer. Och prestandan i Envy X2 12 räcker med bred marginal till det mesta.

HP Envy X2 12-g002no
HP Envy X2 12 har ett enkelt men snyggt yttre. Matta ytorna gör den bekväm att greppa.

Under vårt test har vi surfat, strömmat film, gjort Powerpoint-presentationer, samt redigerat bilder i Photoshop utan att uppleva någon nämnvärd seghet. Det utan behov av aktiv kylning, och plattan blir inte heller nämnvärt varm att hålla i.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning