1. Använd lösenkod

Hur skulle du känna om en främling kunde gå igenom alla dina bilder och annat du har i mobilen? Du bör absolut skydda den med en kod. Om du inte redan har en ställer du in det här:

Pinkod

Android: Inställningar -> Säkerhet och plats -> Skärmlås.

Iphone: Inställningar -> Touch/Face ID och lösenkod.


Uppdateringar

2. Installera uppdateringar

Det borde vara självklart, men vi behöver ändå påpeka det: håll din telefon uppdaterad med de senaste systemuppdateringarna! Ibland handlar det om fixar för buggar som gör att din telefon kan hackas enbart genom att besöka en webbplats.

Biometrisk upplåsning

3. Använd biometrisk upplåsning

Alla Iphone och de allra flesta Android-telefoner har i dag någon form av biometrisk upplåsning, oftast fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Det är väldigt praktiskt, framför allt eftersom du då kan använda ett riktigt lösenord istället för en mycket osäkrare pinkod.


Behörigheter

4. Håll koll på behörigheterna

Med tanke på hur mycket privata uppgifter vi hanterar i mobilerna är det dumt att inte se över vad olika appar faktiskt har tillgång till. Gå igenom behörigheterna till kamera, kontakter och så vidare då och då. Stäng av allt du inte ser något behov av att tillåta.

Android: Inställningar -> Appar och aviseringar -> Appens behörigheter.
Iphone: Inställningar -> Integritetsskydd.


lösenordshanterare

5. Använd en lösenordshanterare

De flesta av oss har i dag många lösenord, och på mobilen är det ännu krångligare än på datorn att skriva in dessa manuellt. Använd en lösenordshanterare så blir det lättare. I dag kan dessa användas även i andra tredjepartsappar och direkt i webbläsaren, så du behöver sällan öppna själva appen. Har du redan en på datorn är valet självklart, annars kan du testa till exempel Lastpass (gratis), 1Password (högst säkerhet) eller Enpass (engångssumma istället för prenumeration).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning