1. Uppdatera – eller inte

Systemuppdateringar fixar buggar och uppdaterar komponenter, och kan göra mobilen snabbare.

systemuppdatering

Men när Apple släpper ny version av IOS kan det vara bra att avvakta lite om du inte har den senaste Iphone-modellen, eftersom systemet ofta blir lite tyngre. Detsamma gäller Android, men där är du ändå ofta begränsad av vad tillverkaren släpper.


Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper ny mobil


2. Starta om

starta om

Om telefonen känns ovanligt seg kan du testa att gammalt beprövat knep från datorvärlden – starta om!


3. Se till att ha ledigt utrymme

Ledigt utrymme

Operativsystem behöver lite svängrum, så det är viktigt att det finns åtminstone några gigabyte ledigt utrymme.


4. Reducera rörelser

Både Iphone och Android har en mängd små animationer som gör att systemet känns mer organiskt, men de använder så klart processorn.

Minska rörelse

På Iphone kan du enkelt stänga av många av dessa och höja hastigheten en aning. Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Minska rörelse.

Android har dolda utvecklarinställningar där du kan minska längden på animationer, men vi har sett rapporter om problem om du helt stänger av dem.


5. Byt batteri

Byt batteri

Du har säkert hört talas om batterygate, skandalen kring Apples behandling av gamla Iphone-modeller när batteriet är slitet. Genom att byta till ett nytt fräscht batteri garanterar du att processorn alltid kan köra för fulla muggar.


6. Nollställ telefonen

En beprövad metod för pc som ibland även gör nytta för en trög mobil.

Nollställ

Genom att skrubba disken och installera om systemet kan du ibland bli av med konstigheter som gör mobilen långsam. Men se det som en sista utväg innan du ger upp och köper en nyare modell.


7. Root:a din gamla Android-mobil

Root

Har din tillverkare slutat släppa uppdateringar? Genom att root:a (låsa upp) systemet kan du installera nyare och effektivare versioner av Android och ta bort funktioner från tillverkaren som kanske segar ner den.


8. Välj bättre standardappar

Standardappar

Med Android har du möjligheten att själv välja vilka appar som ska vara standard för olika saker, till exempel webblänkar, epost och meddelanden. Genom att välja mindre flashiga appar kan du snabba upp dina vanligaste sysslor.


9. Byt till ett snabbare sd-kort

Sd-kort

Använder din Android-mobil sd-kort för huvuddelen av sin lagring? Då kan du ge systemet en rejäl skjuts genom att byta till ett större, snabbare kort. Leta efter kort med både hög överföringshastighet och många operationer per sekund. Till exempel Samsung Evo+.


10. Byt till en snabbare launcher

Snabbare Launcher

Ännu ett rent Android-tips. Launcher är programmet som styr hemskärmen och andra grundläggande delar av Androids gränssnitt. Alla launchers är inte lika effektiva, och du kan snabba upp din mobil genom att testa lite olika och hitta en snabbare. Kika till exempel på Microsoft Launcher och Go Launcher.