Rensa alla notiser

Får du hur många notiser som helst? Vill du bara bli av med allt i ett svep? Det går!

Android: Tryck på Rensa alla längst ner till höger (du kan behöva skrolla).
Iphone: Tryck hårt på x:et till höger i listan över notiser och välj Rensa alla notiser.

Städa hemskärmen

Städa på hemskärmen

Ett gytter av appar gör ingen glad. Det kan kännas tråkigt, men du kan göra vardagen mycket smidigare om du tar dig tid att städa och sortera alla appar på hemskärmen.

Tangentbord

Testa tredjepartstangentbord

Både Android och Iphone har stöd för alternativa tangentbord till de inbyggda. Testa till exempel Swiftkey som gissar vad du kommer skriva härnäst, eller Googles Gboard som är inbyggt på vissa Android-telefoner och finns för båda systemen.

Notisinställningar

Håll järnkoll på notiserna

Vill du ha någon som helst chans att fokusera på saker du pysslar med kan du inte ha notiser som poppar upp stup i ett. Ändra inställningarna för notiser så att du inte drunknar. IOS ger en bättre översikt över notisinställningarna, men du har samma möjligheter att välja hur de visas.

Android: Inställningar -> Appar och aviseringar -> Meddelanden -> Appaviseringar.
Iphone: Inställningar -> Notiser.

Handoff

Flytta mellan mobil och dator

Apple har länge gjort det extremt enkelt att fortsätta med något du började på en enhet på en annan, men Google har börjat komma ikapp. Med Chrome kan du inte bara synka bokmärken utan även öppna flikar mellan Android, Windows och Mac (och IOS). Med IOS och Mac OS kan du öppna den öppna appen eller sidan, även om du använder olika webbläsare (om Chrome är standard på Macen kan du öppna en sida från Safari på IOS direkt i Chrome).

Snabbsvar

Svara på meddelanden från notiser

Om du missar att trycka på en notis om ett inkommet meddelande och visar listan över notiser kan du skicka ett svar direkt därifrån utan att behöva öppna meddelandeappen. På Iphone kan du göra det från låsskärmen också.

Android: Dra neråt tills du ser Svara under meddelandet bland notiser.
Iphone: Tryck hårt (om din telefon har 3d touch) eller svep åt sidan för att komma åt snabbsvarsfunktionen.

Stör ej

Totalfokus med Stör ej

Stör ej-läget på både Android och IOS kan ställas in att automatiskt vara aktivt exempelvis på natten så att du inte störs av inkommande meddelanden och annat medan du ligger och sover. Men behöver du fokusera på något – varför inte aktivera funktionen tillfälligt så att du inte störs i jobbet?

Android: Svep fram aviseringsskärmen från toppen av skärmen och tryck på Stör ej.
Iphone: Öppna Kontrollcenter och tryck på Stör ej (månskäran).

Widgets

Använd widgets

Widgets är mini-appar, ofta en förenklad version av en vanlig app. Det kan till exempel vara en enkel miniräknare, en valutakonverterare eller en almanacka.

På Android kan du placera widgets direkt på hemskärmen jämte appikoner. Med Android 8.0 kan du även se alla tillgängliga widgets för en app genom att trycka länge på appikonen.

På Iphone hittar du widgets genom att svepa åt höger från vänsterkanten av skärmen.

Läslista

Spara för senare läsning

Safari har en funktion kallad läslista, med vilken du sparar artiklar för att läsa senare. Du kan dessutom välja att spara en offlineversion om du kommer befinna dig någonstans med dålig täckning.

Chrome på Android har ingen exakt motsvarighet, men du kan ladda ner sidor och därmed spara artiklar. Tryck bara på mer-knappen och sedan på hämta-ikonen. Alternativt kan du testa en annan webbläsare med inbyggd läslista, till exempel Firefox.

Automatisera

Automatisera

Få saker ökar din produktivitet som att automatisera uppgifter du ofta gör. Det gäller på mobilen precis som på datorn. Här krävs en app, och det finns en kung för varje system: Tasker för Android och Workflow för Iphone. De fungerar lite olika, men båda är väldigt kraftfulla och kan spara mycket tid.