Ångra köp

I EU har vi ångerrätt i 14 dagar, men både Apple och Google kringgår den för vissa saker, till exempel appar, genom att du måste godkänna att du börjar ”förbruka” dem så fort du laddat ner dem.

På Google Play Store kan du ångra köp av appar i två timmar, så att du snabbt kan kolla om appen verkar vara något för dig.

Apple är lite frikostigare och erbjuder de vanliga 14 dagarna, men för användare som ser ut att utnyttja den här generositeten tar det stopp och du får ett meddelande om att du frånsäger dig ångerrätten genom att installera. Du ångrar köp här.

I båda butikerna går det att begära retur av en app som inte fungerar eller hade en felaktig beskrivning.

Prenumerationer

Hantera prenumerationer

Har du köpt en prenumeration i en app? Då kanske du vill kolla hur länge den gäller, eller avsluta den så att den inte automatiskt förnyas efter perioden. En avslutat prenumeration slutar inte gälla förrän tiden är ute så att du kan avsluta i god tid.

Android: Öppna Play Store, tryck på menyknappen och sedan Prenumerationer.
Iphone: Inställningar -> Apple-id, Icloud, Itunes och App Store -> Itunes och App Store -> Apple-id (längst upp) -> Visa Apple-id -> Prenumerationer.

Andra länder

Fixa appar från andra länder

Vill du ha en app som inte finns i Sverige men finns i till exempel USA? Det går, men är olika krångligt beroende på om det är en gratis- eller betalapp och i vilken butik du vill handla.

Play Store: Du måste skaffa ett Google-konto där du anger din plats som det land du vill skaffa appen från. Sedan måste du ansluta till internet via vpn så att du ser ut att vara i det landet. Du kan också behöva rensa data och cacheminne i Inställningar -> Appar och aviseringar -> Google Play Butik / Google Play-tjänster -> Lagring innan du loggar in med nya kontot.

App Store: Logga ut från ditt vanliga konto och skapa ett nytt konto där du anger landet du vill skaffa appen från som plats och valfri adress. När du försöker använda butiken ber Iphone om betaluppgifter, men du kan låta bli.

Det här gäller för gratisappar. För betalappar måste du antingen ha ett betalkort utgivet i landet i fråga, eller köpa presentkort för den butiken via exempelvis Ebay.

Uppdatera automatiskt

Uppdatera automatiskt

Har du många appar blir det lätt långrandigt att själv gå in och uppdatera alla. Varför inte slå på automatiska uppdateringar?

Android: Öppna Play Store, öppna menyn och välj Inställningar, tryck på Uppdatera appar automatiskt och välj.
Iphone: Inställningar -> Itunes och App Store. Aktivera Appar under Automatiska hämtningar.

Itunes

Återställ App Store till Itunes

Har du Iphone och inte kan hantera appar på datorn? En version av Itunes med App Store finns faktiskt kvar, hämta den här.

Familjedelning

Dela appköpen med familjen

Både Apple och Google har en familjedelningsfunktion, men tyvärr har Google ännu inte lanserat sin i Sverige. Med Iphone, börja i Inställningar -> Apple-id, Icloud, Itunes och App Store -> Ställ in familjedelning.

Önskelista

Använd Play Stores önskelista

Googles butik har en funktion så att du kan spara intressanta appar till senare utan att behöva installera eller köpa dem direkt. För att spara till listan trycker du på den lilla plus-ikonen till höger ovanför Installera-knappen i butiken. Listan hittar du i menyn.

Installera via datorn

Installera Android-appar via datorn

Om du hittar en app du vill testa när du sitter vid datorn behöver du inte hala fram mobilen. Googles butik vet vilka enheter du har och kan fjärrinstallera direkt från webbläsaren.

Leta rabatter

Håll utkik efter reor

De flesta utvecklare har då och då rea på sina appar. Kring jul och nyår, påsk, halloween och ibland bara när de känner för det. Om du är ute efter en viss app som du tycker är lite för dyr kan du använda en tredjepartstjänst för att upplysa dig när priset har sänkts. För Android finns bland annat appen Appsales, medan webbsajten Cheapcharts är ett alternativ för Iphone.