TP-link Deco M5, som vi testade förra året, är ett av de mest prisvärda mesh-systemen för hemmabruk. Och efter en handfull uppdateringar av admin-appen har det blivit både mer funktionellt och framförallt mer användarvänligt.

Särskilt kraftfullt är det dock inte, så användare med höga kapacitetskrav har istället tittat på alternativ som Linksys Velop, Netgear Orbi eller Zyxel Multy X. Nu vill TP-link ändra på det med ett nytt paket som höjer bandbredden, både för användaren och mellan enheterna.

Samma, men större

Deco M9 Plus ser i princip ut exakt som Deco M5. Vi får med andra ord platta, vita puckar med aningen lutande tak och en statusdiod längst upp, två ethernet-portar och ett strömuttag i usb-c-utförande. Enheterna är snäppet större, 14 och en halv centimeter i diameter mot 12.

TP-link Deco M9 Plus
Deco M9 Plus har enbast en minimal diod upptill. Det är mycket diskretare än de flesta konkurrenter. Den går också att släcka helt i admin-gränssnittet.

Bredvid nätverksportarna hittar vi nu också en usb-port. Den gör i dagsläget inget, men finns där för att kunna användas i framtida uppdateringar. Om det innebär möjlighet till fil- och skrivarserver eller plats att till exempel koppla in mobilmodem eller extra kontroller för smarta-hemmet vet vi inte i dagsläget. Så vi ignorerar den i detta test.

Precis som tidigare har enheterna ingen väggupphängning, vilket är ett klart minus. De här skulle passa utmärkt väggmonterade, ungefär som ett gäng brandvarnare. På tal om just brand blir enheterna rejält varma under drift. Det är givetvis ingen brandrisk, men du bör se till att hålla rent runtom och inte täcka över dem.

Skalbart för maximal flexibilitet

Deco M9 Plus är ett trippelbandsystem klassat som AC2200. Det innebär att den har två frekvensband runt 5 GHz på upp till 867 Mbit/s vardera, och upp till 400 Mbit/s på 2,4 GHz. De flesta mesh-system med trippelband reserverar ett av banden helt för kommunikation mellan systemets noder, så att de för en användare upplevs som en dubbelbandsrouter, fast med bättre täckning.

TP-link har valt att istället ha alla banden öppna och systemets interna dataströmmar, så kallad backhaul, får bandbredd dynamiskt tilldelad av alla tre banden. På det sättet går det att få upp till 1 500 Mbit/s mellan noderna, men för det mesta behövs betydligt mindre och då blir det mer över för användarna.

Är det bättre än systemen med dedikerad backhaul-kanal? Kanske, enligt TP-link ska det bland annat vara säkrare mot störningar. I våra tester upplever vi ingen större skillnad mot ett AC2200-system med en reserverad frekvens. Men det finns hundratals olika scenarion och situationer, och vilken lösning som är bäst i alla lägen är omöjligt att säga.

Skulle du ha möjlighet att dra fast nätverkskabel mellan två enheter så kan även den användas som backhaul. Då frigörs ännu mer bandbredd trådlöst. 

Stabilt trots korta avbrott

I vårt test kopplar vi upp tre datorer och fem telefoner och kör samtidiga filöverföringar, nerladdningar och strömning på dem. TP-link utlovar att det ska gå att koppla in hundra klienter samtidigt, men då räknar de med att de inte behöver konstant bandbredd.

På våra klienter är uppkopplingen snabb och stabil, med minimalt lagg när vi hoppar från en Deco-enhet till en annan, inget som påverkar filöverföringar och filmströmning, men i ett videosamtal, som är mycket känsligare för lagg, får vi mindre störningar.

Den centrala enheten är stabil, men de två satellit-enheterna har en tendens att tappa kontakt med huvudenheten ett par gången om dagen. Den startar då om och söker upp den automatiskt vilket kan ta ett par minuter. Det är inget stort problem men kan innebära att wifi-täckningen på 5 GHz inte når ut till alla hörn av hemmet hela tiden. Det här är något vi observerat även i andra mesh-sustem, så det kan helt enkelt vara en rutin för att hålla enheterna uppdaterade.

TP-link Deco M9 Plus
Två användbara nätverksportar och en än så länge oanvänd usb-port.

Hur tilldelningen av bandbredd går till eller vilket band eller Deco-enhet du själv ansluter till har du ingen kontroll över, och möjlighet till egna inställningar är rätt så begränsade. Vi kan till exempel ställa in lösenord, men inte säkerhetsprotokoll. Som standard kör Deco M9 Plus wpa2, men stödjer även mindre säkra wpa för äldre prylar.

Enkelt men snyggt i admin-app

Övriga inställningar är också väldigt grundläggande i den Deco-app som går att köra på Android-och IOS-telefoner. Något webbgränssnitt finns inte, så smartphone eller surfplatta är enda möjligheten. Bättre är det med extrafunktioner som åtkomstkontroll, qos-inställningar för bandbreddsprioritering och föräldrakontroll.

Förutom mer vanliga routerfunktioner erbjuder TP-link för det första inbyggt virusskydd, som både motar skadlig kod i porten. Virusskyddet är ett treårsabonnemang och antivirustekniken kommer från välkända Trend Micro. Riktigt vad som händer efter tre år är lite osäkert. För fortsatta virusuppdateringar kommer en förlängning av abonnemanget att vara nödvändigt. TP-link säger att de hoppas kunna erbjuda det kostnadsfritt, men att det är upp till Trend Micro.

TP-link Deco M9 Plus
TP-links app har blivit bättre och bättre med tiden. En sak som dock fortfarande saknas är riktigt bra visuell överblick över mesh-konfigurationen och anslutna enheter.

För det andra är den precis som föregångaren Deco M5 kompatibel med Ifttt och Amazon Alexa. Det innebär att du dels kan använda routern för en mängd olika sorters automation, och skicka röstkommandon till den.

Kontrollera hela hemmet

Det tredje som gör Deco M9 Plus intressant är stöd för smarta hemmet-prylar, inbyggd kontrollhubb och gränssnitt för det i appen. Den stödjer Zigbee och bluetooth och givetvis wifi. Det som saknas är Z-wave-stöd. Precis alla prylar stödjs inte, men ett stort utbud av de viktigaste, utöver TP-links egna lampor och switchar. Till exempel Philips Hue, Osram, Beon, Samsung Smart Things, Securifi, Centralite och Nest.

Vårt utbud av prylar att testa med är lite begränsad, men ett gäng Hue-lampor och ett par TP-link-switchar är lätta att kontrollera. De dyker upp i gränssnittet och går att kontrollera oavsett hur de anslutits. Att sätta upp schemaläggning och händelser baserade på triggers är relativt enkelt och under vår testperiod beter sig allt som förväntat.

Med många funktioner programmerade blir dock överblicken i appen lidande. Och kanske hade det varit välkommet med en separat app för en del av hubb-funktionera.

TP-link Deco M9 Plus
Deco M9 Plus säljs som standard i trepack. Även paket med en ellet två enheter kan troligen bli tillgängliga framöver.

Bra valOmdöme

Med ett pris på cirka 4 000 kronor är Deco M9 Plus en av de mer prisvärda mesh-paketen i denna prestandaklass, men prisskillnaden mot till exempel Asus Lyra eller Linksys Velop med ungefär samma kapacitet och räckvidd är inte avgörande stor. TP-link plockar dock poäng med sin utmärkta användarvänlighet och smarta hem-hubb. Vi hoppas att få se fler som bygger in sådant i routern i framtiden. Ju färre styrenheter desto bättre.

Fakta TP-link Deco M9 Plus

Testad: Juli 2018
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2200) mu-mimo, zigbee, bluetooth.
Frekvensband, wifi: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Övrigt: Virusskydd, föräldrakontroll, gästnätverk, smart hem-hubb.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 551 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 12 meter.
Storlek: 14,6 x 14,6 x 4,5 cm.
Pris, baspaket: 3 999 kronor, hos Kjell och Company för 3 enheter.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Goda prestanda.
Utmärkt användarvänlighet.
Inbyggt virusskydd.
Smart hem-hubb.

minus

Obekvämt varma enheter.
Begränsade konfigurationsmöjligheter.
Ingen väggmontering.

Betyg 4 av 5