Minnet är en central komponent i en dator men precis som med mycket annat i datorvärlden finns det en uppsjö olika minnestyper för lagring av data. Och det är inte alltid självklart vad som skiljer minne från lagring, eller hur mycket ram-minne du behöver. Dessutom är det inte lätt att veta vad som skiljer termer som ddr från dim, ssd från emmc och så vidare.
Läs även: Välj rätt grafikkort – vi testar flera modeller
Det är inte heller självklart vad som karaktäriserar en dators olika anslutningstyper och vad de används till. I den här artikeln reder vi därför ut både minnestyperna samt tar en titt på olika typer av anslutningar.

Olika typer av minne
Grovt förklarat går det att dela upp datorminnen som arbetsminnen och lagringsminnen. Den förstnämnda kategorin inbegriper bland annat ram- och cache-minnen. De är snabbare (och mycket dyrare) än lagringsminnen och används för tillfällig lagring av data när ett program körs. Denna data förloras i regel när datorn stängs av.
Läs även: Allt du behöver veta när du köper dator
Ram-minnet (random access memory) sitter på moderkortet och lagrar data som processorn behöver använda just då eller inom kort. Ram-minnet kallas ibland även internminne, primärminne eller arbetsminne. I de allra flesta datorer är ram-minnet uppgraderingsbart. Minnet sitter då på moduler som finns i två fysiska storlekar. Dessa kallas dimm och so-dimm. Den senare varianten är mindre till storleken och används i bärbara datorer och väldigt kompakt byggda, stationära datorer.

Den senaste generationen av ram-minnen har beteckningen ddr4. Skillnaden mellan ddr4, föregångaren ddr3 och äldre generationer är främst hastigheten och hur den fysiska kontakten ser ut. Köper du ett moderkort i dag har det antingen socklar för dimm- eller so-dimm-moduler och stöd för ddr3- eller ddr4-minnen. Notera att det inte går att använda ddr3-minnen på ett moderkort med stöd för ddr4, eller omvänt, så var noga med att kolla så att de passar.
Läs även: Guide till att köpa datorskärm – det här bör du tänka på
Hur mycket ram-minne behövs?
Desto mer ram-minne du har desto snabbare är datorn på att hantera många uppgifter och program samtidigt. De flesta datorer som säljs i dag har minst fyra gigabyte ram-minne, vilket duger om du tänker använda datorn till enklare uppgifter som webbsurfning och liknande. Om du vet med dig att du brukar ha många fönster, flikar och program öppna samtidigt är det dock varmt rekommenderat att gå högre än fyra gigabyte. Särskilt viktigt är det för dig som arbetar med tyngre redigeringsprogram eller spelar mycket. Då bör du överväga 16 gigabyte och uppåt.