Lagringsminnen är mycket långsammare men samtidigt billigare och kapabla att lagra väldigt stora mängder data. Det gör dem optimala för långvarig lagring av spel, program och andra tyngre filer. Till skillnad från arbetsminnen är lagringsminnen dessutom beständiga, vilket innebär att datan inte går förlorad när datorn stängs av. Den vanligaste typen av lagringsminne är hårddisken.

Datorskola minne
Kompakt. Storleken på hårddiskar varierar kraftigt, från stora klossar till mycket mer kompakta diton.

Hur stor hårddisk behövs?

Hur mycket lagringsutrymme du behöver beror så klart på vad du tänker fylla det med. Filer som tenderar att ta väldigt mycket plats är spel, högupplösta bilder och videos. Tänker du ladda ner många spel och spara många bild- och videofiler är det klokt att ha åtminstone 500 gigabyte till hands. För vanliga program och en måttlig mängd sparade filer räcker det med mindre. Vid köp av en bärbar dator är det extra viktigt att ta sig en funderare kring hur stor hårddisk du kan tänkas behöva då det på många modeller inte går att byta hårddisk i efterhand.

Datorskola minne
Snabb. Ssd-disken är överlägsen den klassiska hårddisken på många punkter, men kostar desto mer.

Vad skiljer ssd från hårddisk?

Ssd står för solid state drive och har samma praktiska funktion som en vanlig, mekanisk hårddisk. Dock består en ssd-disk inte av samma mekaniska funktionalitet som en konventionell hårddisk, vilken innehåller rörliga delar som skivor och läshuvuden. Istället lagras datan på ett flash-minne, inte olikt tekniken i ett usb-minne.

Eftersom det inte behöver ske några fysiska förflyttningar i hårddisken för att hitta rätt data går det mycket snabbare att hitta filer på en ssd-disk än på en mekanisk hårddisk. Dessutom blir uppstartstiden på datorn mycket kortare om du startar datorn från en ssd-disk. Som grädde på moset har ssd även lägre värmeutveckling och låter mindre. En nackdel med ssd är dock priset – du får klart mer lagringskapacitet per krona med en mekanisk hårddisk än med en ssd.

Om du köper en billigare bärbar dator bör du vara uppmärksam ifall den har emmc-minne. Precis som ssd är emmc ett flash-minne och saknar rörliga delar men det bygger på enklare teknologi. Som resultat är emmc inte lika snabbt som ssd.

Vilka andra lagringsmedium finns?

Utöver hårddiskar och ssd-diskar finns bland annat dvd-skivor (snart utdött, antar vi), usb-minnen och sd-kort. Sistnämnda finns i flera olika storlekar, som sd och micro-sd som är vanligt i mobiltelefoner. Tidigare fanns även mini-sd men den har fasats ut. Det finns adaptrar för att micro-sd ska fungera i ett vanligt sd-uttag.

Datorskola minne
Minihårddisk. Micro-sd-kort används som hårddisk i den populära enkortsdatorn Raspberry Pi.

Sd-kort som rymmer mer än fyra gigabyte har beteckningen sdhc (secure digital high capacity). Dessa rymmer mellan 4-32 gigabyte. Om du behöver ett sd-kort med ännu högre minneskapacitet ska du spana efter den senaste sd-standarden sdxc som har en kapacitet från 64 gigabyte upp till två terabyte.

Datorskola minne
Vi hade gärna haft med dvd-skivor här men hade inga till hands. Vi låter det vara symboliskt för dvd-skivans status i dag.

Den här typen av lagringsmedium är förstås inget måste, men det är väldigt smidigt att ha om du till exempel behöver avlasta din interna hårddisk och göra diverse säkerhetskopior.