Som med de flesta andra datorkomponenter finns det mängder av grafikkort att välja mellan. Vilket som passar just dig beror mycket på vad du ska använda din dator till. Ska du lira tunga spel på högsta grafikinställningar med texturer i knivskarp 4k och köra program med avancerad grafik, eller ska du mest surfa, kolla på videos, skicka lite e-post och plita ner ord i Word-dokument? Prislappen varierar rejält beroende på hur mycket prestanda du vill krama ut av ditt grafikkort. Vi hjälper dig välja rätt. Men först: Vad är ett grafikkort? Vad gör det?

Datorskola grafikkort
Väl tilltagen. Ett dedikerat grafikkort kan uppta mycket plats i datorn.

Vad gör grafikkortet?

Grafikkortet hjälper att avlasta processorn och ritar upp bilderna du ser på bildskärmen. Det finns både integrerade och dedikerade grafikkort där sistnämnda är grafikkorten som du hittar hos återförsäljare. Dessa ansluts till en pci-express-sockel på datorns moderkort. De största tillverkarna av dedikerade grafikkort är Nvidia med sina Geforce GTX-kort och AMD med sina Radeon-kort. De säljs i olika versioner av tredjepartstillverkare som Asus, MSI, Gigabyte och EVGA. Ett GTX 1070-kort från Asus kan till exempel ha en annan typ av minne och kyllösning och andra bildskärmsanslutningar än ett GTX 1070-kort från MSI.

Datorskola grafikkort
Foto: Bagogames

Siffran 1070 syftar på vilken generation av Nvidia-kort det är. Generellt går det att säga att ju högre siffran är desto mer kraftfullt är grafikkortet. Ett Geforce GTX 1080 är till exempel mer kraftfullt än ett GTX 1050. Har kortet ändelsen Ti är det en ännu kraftigare variant, men också dyrare.

Många bärbara datorer (samt en del stationära) har integrerade grafikkort som sitter antingen på processorn eller direkt på moderkortet. Intels serie av integrerade grafikkretsar började med Intel HD Graphics som lanserades för snart tio år sedan. Många bärbara datorer har i dag den integrerade grafikkretsen Intel HD Graphics 620 som utan problem klarar av att spela upp en film i 4k och hantera enklare redigeringsarbeten.

Datorskola grafikkort
Integrerat. Integrerade grafikkretsar som är fästa på moderkortet går inte byta ut.

Intel har även en mer exklusiv serie som kallas Iris och Iris Pro, och som kan driva flera moderna spel så länge du inte skruvar upp inställningarna för högt. Var uppmärksam på att ett integrerat grafikkort snyltar på datorns minne. Har datorn väldigt lite minne blir det i så fall en flaskhals för det integrerade grafikkortet. Glöm därför inte att ta en extra titt även på specifikationerna för ram-minnet. Om du tänker spela mycket på högre inställningar eller arbeta med mer krävande grafiska program, kanske skapa 3d-modeller eller klippa filmer i Premiere Pro, kommer du dock behöva investera i ett dedikerat grafikkort.

Om grafikprocessorn

Man kan tro att en dator bara har en processor, men riktigt så är inte fallet. Den centrala komponenten på grafikkortet är grafikprocessorn, även kallad gpu (graphical processing unit). Den hjälper att avlasta datorns egna processor och an­vänds för tillämp­ningar med höga krav, som film och spel. Grafikprocessorn kan bestå av olika många kärnor och variera i snabbhet. Hastigheten mäts i Mhz och kallas klockfrekvens. Visst låter det väldigt likt en vanlig processor?

Datorskola grafikkort
Skillnader. En modell av ett grafikkort finns ofta i flera olika varianter.

Det är lätt att tro att många kärnor och högt angiven klockfrekvens är en garant för snabb grafikprocessor, men det är främst grafikprocessorns arkitektur som avgör hur effektivt grafikkortet arbetar. En modern gpu med färre kärnor och lägre klockfrekvens kan mycket väl prestera bättre än en äldre modell med fler kärnor och högre klockfrekvens.

Vilken grafikprocessor ska jag välja?

För vanlig vardagsanvändning lär du bli nöjd med en Intel HD Graphics-grafikkrets på den bärbara datorn eller ett dedikerat grafikkort som Geforce GTX 1050 (kostar runt 1500 kronor) om du har en stationär. Geforce GTX 1060 är annars ett bra alternativ om du även vill kunna spela moderna spel på höga inställningar i 1080p. Vill du skruva upp upplösningen ännu mer, till 1440p eller högre, är det ett GTX 1070 som gäller, minst.

Datorskola grafikkort
Referensmodell. Grafikprocesstillverkarna Intel och AMD brukar släppa sina egna referensutgåvor, men de saknar ofta mycket av den extra funktionalitet och de mer avancerade kylarlösningar som tredjepartstillverkarna tillför sina modeller.

På AMD-fronten är modellnamnen dessvärre inte lika tydliga men för den bästa prestandan bör du spana efter grafikprocessorer tillhörande den senaste arkitekturen Vega. Många AMD-grafikprocessorer har namn som Radeon RX 570. X:et har använts i två generationer nu och pekar på att det handlar om en högpresterande modell. Första siffran i numret 570 avslöjar vilken generation kortet tillhör och de två nästföljande vilken inbördes ordning det är på dem mätt i prestanda. Ett RX 550 är således svagare än ett RX570, som i sin tur är snäppet klenare än ett RX 580.

Om grafikminnet

För att grafikprocessorn inte ska behöva knycka resurser från det vanliga ram-minnet har den sin egen motsvarighet i form av ett dedikerat grafikminne (kallas på engelska för vram – video ram). Det finns olika sorter som skiljer sig både i storlek och hastighet. De flesta moderna grafikkort använder sig av gddr5 medan prestandakorten har det snabbare gddr5x. Ram-minnet och vram är inte beroende av varandra, så du kan till exempel ha ram-minne som är ddr3 och ett grafikkort med gddr5 samtidigt.

Datorskola grafikkort
Foto: ZSkiraly, Creative Commons

Storleken på grafikminnet varierar; de billigaste korten har runt fyra gigabyte och prestandamodeller mellan åtta-tolv gigabyte. Ett stort grafikminne är särskilt viktigt om du ska spela i hög upplösning då texturerna som används sparas i minnet. Det blir allt vanligare att moderna spel kräver högre vram, så vill du framtidssäkra ditt grafikkort bör du satsa på ett med stort grafikminne. Detsamma gäller om du jobbar i grafiskt krävande program.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning