Om skärmstorlekar

Det spelar ingen roll hur kraftfullt grafikkort du pulat in i datorn om du inte har en bildskärm som visar resultatet. Även på skärmfronten finns det ett digert urval av produkter med olika bildförhållanden, upplösningar och paneltyper att välja mellan. Det första många noterar är bildstorleken. Skärmens storlek anges i tum och baseras på skärmytans diagonallängd. En tum motsvarar 2,54 centimeter, vilket gör att en skärm på 26 tum är drygt 66 centimeter i diagonallängd. Då är ramen inte inräknad.

Datorskola grafikkort
Skärmdjungel. Ska du ha enkel skärm, dubbel, trippel, 16:9 eller ultra-wide?

Skärmens bredd och höjd skrivs ut som två siffror separerade av ett kolon och det vanligaste bildformatet på moderna skärmar är widescreen-formatet 16:9. Äldre, mer fyrkantiga skärmar har ofta formatet 4:3. För de allra flesta brukar en skärm på 21-27 tum vara en lagom storlek för både spel, arbete, filmvisning och liknande. Vet du med dig att du kommer att behöva mer skärmyta finns det dock gott om större alternativ. En skärm växer på bredden, så sneglar du på en skärm med 21:9-format kommer den inte vara högre än en 16:9-skärm utan istället bredare.

Vad är skärmupplösning?

I strikt bemärkelse syftar upplösning på antalet pixlar per tum och mäts i dpi (dots per inch) eller ppi (pixels per inch). I den här guiden talar vi om skärmupplösning och menar då antalet pixlar på skärmen. Skärmupplösning brukar anges som antalet pixlar horisontellt gånger antalet pixlar vertikalt. Det finns olika upplösningar som passar olika storlekar på skärmar. Vad som är viktigt att tänka på är att desto högre skärmupplösning du kör, desto mer krävande är det för grafikkortet att rita upp alla bildpunkter.

Datorskola grafikkort
Välj rätt panel. Vissa paneltyper lämpar sig bäst för spel, andra för bildredigering.

De vanligaste skärmupplösningarna är 1080p, 1440p och 2160p. Förstnämnda är vad som brukar kallas full-hd och består av 1920x1080 pixlar – det här är standardupplösningen på de flesta skärmar i dag och ger en tydlig bild på skärmar i storlekar upp till 27 tum. Största fördelen med 1080p är att de allra flesta grafikkort klarar av att driva upplösningen utan problem.

1440p erbjuder en högre detaljrikedom men är desto mer krävande för grafikkortet. Upplösningen är vanlig på 27-tumsskärmar. Sitter du på ett riktigt modernt grafikkort och vill du ha maximal detaljrikedom är det dock 2160p, i folkmun känt som 4k-upplösning, som gäller. Denna upplösning hittar i skärmar på 27 tum och uppåt. Detaljrikedomen gör att du får en väldigt gedigen arbetsyta att fördela dina programfönster på.

Datorskola grafikkort
Glöm inte ergonomin. Det ska vara bekvämt och ergonimiskt att sitta framför en datorskärm. Kolla därför hur skärmen går att sänka och höja, om den går att vinkla och vrida på.

Vad betyder förkortningar som lcd, led, ips, tn och va?
Lcd står för liquid crystal display, som översatt blir ungefär "skärm av flytande kristaller". Datorskärmar har lcd-paneler, vilka består av en ljuskälla placerad bakom pixlarna och sedan själva lcd-lagret som blockerar eller släpper igenom ljus i rött, grönt och blått. Lcd-panelen har ingen inbyggd bakgrundsbelysning – istället används numera led-dioder.

Det finns många olika sorters paneltyper kopplade till lcd-skärmar, var och en med sina egna för- och nackdelar. Det är med andra ord viktigt att du väljer en skärm med den paneltyp som passar just dina behov. Den vanligaste paneltypen kallas tn-panel och har fördelen att den erbjuder lägst responstid (mellan 1-5 millisekunder). Responstid är tiden det tar för en pixel att tändas och släckas eller byta färg. Hög responstid resulterar i mer eftersläpningar på skärmen, vilket gör att du uppfattar bilden som oskarp så fort den rör sig. En låg responstid är därför idealt om du spelar mycket. Tn-paneler är dessutom relativt billiga. Nackdelen med dem är att färgåtergivningen och betraktningsvinkeln inte är så vass jämfört andra paneltyper, vilket gör att tn-paneler inte är optimala för exempelvis foto- och bildredigering.

Datorskola grafikkort
Foto: florisla, Creative Commons

I sådana fall rekommenderar vi en skärm med va-panel. Dessa erbjuder mycket högre färgåtergivning, svärta, och kontrast och har dessutom bra betraktningsvinkel. Nackdelen är å andra sidan att responstiden är högre.

Det bästa allround-alternativet är ips-paneler som erbjuder en bra balans mellan färgåtergivning, betrakningsvinklar och responstid. Du får inte den där allra lägsta responstiden eller absolut mest korrekta färgåtergivningen men avvägningen är tillräcklig för att de allra flesta – så länge du inte är en profesionell gamer eller arbetar med bildbehandling och liknande.

Datorskola grafikkort
Foto: Eddau, Creative Commons

Pekskärmar – nödvändigt?
Det finns så kallade touch-skärmar som går att styra med händerna eller med hjälp av en stylus-penna, ungefär som på vilken surfplattta som helst. Generellt har dessa skärmar 1080p-upplösning och är främst lämpade för dig som arbetar kreativt.

Datorskola grafikkort
Foto: Intel Free Press

Vad betyder multitouch och stöd för styluspenna?
Om skärmen har multitouch innebär det att den känner av beröring på flera olika punkter samtidigt. Detta kan användas för att bland annat zooma in och ut. Vidare har en del skärmar stöd för styluspennor, vilket är en form av digitala pennor som går att använda direkt på skärmen.

Klipp ut och ta med dig till butiken

  • Integrerade grafikkort i moderna datorer duger bra för vardagsanvändning, filmuppspelning i hög upplösning och spel på lägre inställningar.
  • Vid köp av dedikerat grafikkort är det grafikprocessorn och dess arkitektur som avgör hur kraftfullt det är.
  • Välj ett grafikkort med högt grafikminne om du tänker spela krävande spel i hög upplösning.
  • Högre upplösning på en skärm kräver ett starkare grafikkort.
  • Datorskärmar har olika paneltyper som lämpar sig för olika sorters arbeten. Ips-paneler är ett bra allround-alternativ.