Vad skiljer 32-bitars och 64-bitars operativsystem?

Windows 7, 8, 8.1 och 10 släpptes allihop i både 32- och 64-bitarsversioner. Även andra operativsystem finns i 32- och 64-bit. Termerna syftar på hur datorns processor hanterar information.

Datorskola tillbehör
64-bit. Moderna operativsystem och program bygger på 64-bitarkitektur.

En dator räknar allting i binärtal. Varje tal är en ”bit” så varje bit är antingen en etta eller nolla. En 64-bitars processor som driver ett 64-bitarsoperativsystem kan med andra ord göra rejält mycket mer beräkningar än ett dito på 32 bit.

Den allra mest märkbara skillnaden är att ett 32-bitars operativsystem inte kan nyttja mer än fyra gigabyte ram. Det går att sätta in mer ram-minne i datorn men så länge du inte uppdaterar operativsystem till en 64-bitarsversion kommer du inte märka någon förbättring.

Vad skiljer Windows 10 Home från Windows 10 Pro?

Det är inte helt självklart vad som skiljer Windows 10 Home från Windows 10 Pro. Den mest märkbara skillnaden är prislappen: Windows 10 Pro kostar närmare tusen kronor mer än Home.

Datorskola tillbehör
Diskret proffsversion. Windows 10 Home och Pro ser till ytan identiska ut.

Men vad du får för den där extra summan, och om det är värt det? Svaret är att du får ett antal olika funktioner främst avsedda för företagare och de lite mer avancerade användarna. Bland de mest noterbara skillnaderna har vi Bitlocker, som är en mjukvara som gör det möjligt att kryptera hårddiskar på datorn samt flyttbara enheter såsom usb-flashminnen.

Du får även Hyper-V för att skapa virtuella maskiner (bra om du bland annat ska köra andra operativsystem än det du normalt använder), fler företagsfunktioner och utökad kontroll över Windows-uppdateringar. Du avgör själv om du tycker att dessa extrafunktioner motiverar priset, men rent generellt klarar sig gemene användare utmärkt med Home.

Vilka alternativ till Windows finns det?

Om du har en persondator och inte vill använda Windows är det vanligaste alternativet Linux, som finns i en uppsjö olika varianter. Den vanligaste är Ubuntu.

Datorskola tillbehör
Foto: MrKaKisen, Creative Commons

En stor fördel med Linux är att det är gratis, liksom många av dess program. Operativsystemet kräver dessutom mindre av hårdvaran och kan köras smärtfritt även på äldre datorer. Det är dock knepigare att hitta drivrutiner till dina tillbehör och stöter du på problem behöver du felsöka själv eftersom det inte finns någon officiell support.

Med det sagt finns det gott om hjälp att få via nätet. Ett annat Linuxbaserat operativsystem värt att prova är Chrome OS som är optimerat för webbanvändning. Om inte det faller i smaken finns det förstås en radda mer obskyra operativsystem som du kan testa, förslagsvis via en virtuell maskin, som Syllable, React OS och Haiku. Alternativet är förstås att investera i en Apple-dator och därmed få med Mac OS X.

Datorskola tillbehör
Skräpfritt. Många datorer som säljs i butiker är fyllda med onödiga program, så kallad bloatware, som tar plats och segar ner. En del tillverkare har börjat lansera produktserier där den stora föräljningspunkten är att de är fria från bloatware

Vad är Windows Signature, Asus Pure och liknande lösningar?
Många bärbara datorer som säljs i butik har så kallad bloatware, vilket är förinstallerade programvaror från tillverkaren. Bloatware tenderar att ta upp mycket minneskapacitet och processorkraft, vilket gör datorn, mobiltelefonen eller surfplattan långsammare än vad den borde vara.

Mängden bloatware kan variera beroende på tillverkare och var du köper den. Alla stora tillverkare som HP, Dell, Asus, Acer och Lenovo har sina egna förinstallerade program i sina datorer. Kritiken mot bloatware har gjort att vissa tillverkare valt att lansera datorer fria från förinstallerade programvaror från tredjepart, till samma pris som tidigare. Asus har ett koncept som kallas Pure, medan Microsoft har Windows Signature.

Checklista

  • 64-bits operativsystem är kapabla till mer avancerade beräkningar och kan tillämpa mer ram-minne än ett operativsystem på 32-bit.
  • Windows Pro riktar sig primärt mot företagare och personer som vill ha extra krypteringsfunktioner som Bitlocker.
  • De främsta alternativen till Windows är Linux eller OS X, men det finns även gott om mindre operativsystem att testa.