När du använder din dator, vare sig det är en laptop, en stationär pc på skrivbordet, en surfplatta eller en smart mobiltelefon (ja, det är också en dator), så är det egentligen inte datorn du stirrar på timme efter timme. Det är skärmen. Och mycket av hur du upplever din dator har att göra med hur bra din skärm är och hur bra den är anpassad till dina behov.

Anslutningar och bildkällor

I en laptop behöver du inte bekymra dig om hur skärmen får bild, allt är ju färdigkopplat. Men för skrivbordsskärmen behöver du ha koll på olika typer av kontakter.

Kalibrera din tv – så får du bästa bilden

De två vanligaste anslutningarna idag är hdmi och displayport. Bägge är vanliga i datorer, men displayport börjar ta över mer och mer. Hdmi är det du använder för att koppla till exempel en digtialbox eller dvd-spelare till din tv. Standardformatet för bägge är en cirka 2 centimeter bred, platt kontakt, fast lite olika form. Det är dessa du oftast hittar i stationära datorer. Sedan finns mini-versioner av kontakterna, gjorda för att passa i tunna laptops.

På senare tid har det dessutom blivit vanligt med skärmutgång i usb c-format. Dessa kan vara både hdmi och displayport, men displayport är vanligast. Har din dator Thunderbolt 3- eller Thunderbolt 4-port, som har usb c-format, så innebär det att den även har displayport.

Kontakter
Till vänster, stor och liter displayport. Till höger, stor och liten hdmi. I nederkant, usb typ c.

Nya versioner hela tiden

Ju bättre skärm du har i upplösning, frekvens och färgnyanser, desto mer data kräver videosignalen. Hdmi och displayport är därför under ständig utveckling med nya versioner som kan skicka bildinformation snabbare, och klara kraven från sådant som 4k-skärmar, hdr-video och mycket mer.

Senaste versionen av hdmi heter 2.1 och senaste displayport är 2.0. Men föregångarna, hdmi 2.0 och displayport 1.4 eller 1.4a är än så länge vanligare. Du behöver inte oroa dig för att dina portar är för gamla, allt är bakåtkompatibelt. Men om både dator och skärm stödjer en nyare version kan du få möjlighet till bättre bild. Hdmi och displayport skickar också digitalt ljud, om datorn stödjer det, vilket de flesta gör. Om din skärm har inbyggda högtalare eller hörlursport dyker den upp som en extern högtalare till datorn.

Adapter
Dockningsstation på usb-c till en modern laptop, med både hdmi- och klassisk vga-port.

Utöver hdmi och displayport kan du stöta på två äldre anslutningstyper som kan vara bra att hålla reda på:

Vga. En klassisk analog kontakt från slutet av 80-talet, även kallad d-sub. Färgomfånget är litet och upplösningen låg. Men vga förekommer fortfarande i äldre projektorer. Därför ser vi fortfarande vga-portar på en del datorer, och vga-adaptrar är vanliga.

Dvi. Vanligaste skärmporten för datorer i början av 2000-talet. Dvi finns i digital verskion, dvi-d och analoga dvi-a, men den digitala användes mest. Det är samma signal som hdmi och en billig adapter kopplar samman dem. Dvi skickar dock inte ljud. Slutligen finns dvi-i som har både digital och analog signal.

Fyra typer av bildskärmar

Det har genom åren funnits många olika typer av bildskärmar och fram till 2000-talet var stora analoga crt-skärmar dominerande. Numera är de nästan helt utdöda, och vi inkluderar den inte i denna guide.

Det som tog över och fortfarande är störst idag är lcd-skärmar. De har bakbelysning och ett lager av flytande kristall som släpper igen ljus av olika färger. Det är en pålitlig teknik som blivit bättre och bättre med tiden. Det finns främst tre varianter av lcd-skärmar: tn, va och ips.

Va-skärm
En va-skärm som denna tappar en aning färgmättnad i snäv betraktningsvinkel.

Tn-skärmar är de billigaste, och hittas ofta i enklare laptops. De har snäv betraktningsvinkel så att färger och ljus förvrängs om du tittar på dem från sidan. Färgomfång och färgdjup är för det mesta också begränsade. Tn-skärmar har dock en fördel: de kan ha väldigt snabba svarstider vilket gör dem populära för spel.

Ips-skärmar är vanligast idag. De har mycket bra betraktningsvinklar, och kan ha utmärkt färgkvalitet. Men det finns stor variation, från billiga till påkostade och extra proffsiga. De har inte lika korta svarstider som tn-skärmar, men det finns relativt snabba.

Handla dina prylar utomlands – här gör du bästa fynden

Va-skärmar har hög lägstanivå på färger, men en proffsig ips-skärm är oftast vassare. De har klart bättre betraktningsvinkel än tn-skärmar men sällan lika bra som ips. De har en stor fördel, bättre svärta och högre kontrast. Det gör dem populära i bland annat tv-apparater. De har dock sämst svarstider av de tre.

Oled
Alienware 13 R3, en av hittills väldigt få pc-datorer med oled-skärm.

Slutligen har vi oled-skärmar, vanliga i smartphones och i tv-skärmar, men ännu inte i datorer. Det är en dyrare teknik, med tätt packade individuellt kontrollerade dioder. De har utmärkta betraktningsvinklar, hundraprocentig svärta och kontrast, och bra färgkontroll. De är också relativt strömsnåla, vilket kan göra dem intressanta för laptops. Vi hoppas på mer oled i datorer i framtiden.