Om skärmstolekar

Det spelar ingen roll hur kraftfullt grafikkort du pulat in i datorn om du inte har en bildskärm som visar resultatet. Även på skärmfronten finns det ett digert urval av produkter med olika bildförhållanden, upplösningar och paneltyper att välja mellan.

Det första många noterar är bildstorleken. Skärmens storlek anges i tum och baseras på skärmytans diagonallängd. En tum motsvarar 2,54 centimeter, vilket gör att en skärm på 26 tum är drygt 66 centimeter i diagonallängd. Då är ramen inte inräknad.

Köpa datorskärm guide
. Ska du ha enkel skärm, dubbel, trippel, 16:9 eller ultra-wide?

Skärmens bredd och höjd skrivs ut som två siffror separerade av ett kolon och det vanligaste bildformatet på moderna skärmar är widescreen-formatet 16:9. Äldre, mer fyrkantiga skärmar har ofta formatet 4:3. För de allra flesta brukar en skärm på 21-27 tum vara en lagom storlek för både spel, arbete, filmvisning och liknande.

Vet du med dig att du kommer att behöva mer skärmyta finns det dock gott om större alternativ. En skärm växer på bredden, så sneglar du på en skärm med 21:9-format kommer den inte vara högre än en 16:9-skärm utan istället bredare.

Läs även: Allt du behöver veta inför datorköpet

Vad är skärmupplösning?

Skärmupplösningen syftar på antalet pixlar på skärmen. Den brukar anges som antalet pixlar horisontellt gånger antalet pixlar vertikalt. Det finns olika upplösningar som passar olika storlekar på skärmar. Vad som är viktigt att tänka på är att desto högre skärmupplösning du kör, desto mer krävande är det för grafikkortet att rita upp alla bildpunkter.

Läs även: Bästa grafikkort – vi jämför billiga och värsting-gpu:er

Bildskärmar
. Vissa paneltyper lämpar sig bäst för spel, andra för bildredigering.

De vanligaste upplösningarna är 1080p, 1440p och 2160p. Förstnämnda är vad som brukar kallas full-hd och består av 1920x1080 pixlar – det här är standardupplösningen på de flesta skärmar i dag och ger en tydlig bild på skärmar i storlekar upp till 27 tum. Största fördelen med 1080p är att de allra flesta grafikkort klarar av att driva upplösningen utan problem.

1440p erbjuder en högre detaljrikedom men är desto mer krävande för grafikkortet. Upplösningen är vanlig på 27-tumsskärmar. Sitter du på ett riktigt modernt grafikkort och vill du ha maximal detaljrikedom är det dock 2160p, i folkmun känt som 4k-upplösning, som gäller. Denna upplösning hittar du i skärmar på 27 tum och uppåt. Detaljrikedomen gör att du får en väldigt gedigen arbetsyta att fördela dina programfönster på.

Köpa datorskärm
. Det ska vara bekvämt och ergonimiskt att sitta framför en datorskärm. Kolla därför hur skärmen går att sänka och höja, om den går att vinkla och vrida på.

Vad betyder förkortningar som lcd, led, ips, tn och va?

Lcd står för liquid crystal display, som översatt blir ungefär "skärm av flytande kristaller". Datorskärmar har lcd-paneler, vilka består av en ljuskälla placerad bakom pixlarna och sedan själva lcd-lagret som blockerar eller släpper igenom ljus i rött, grönt och blått. Lcd-panelen har ingen inbyggd bakgrundsbelysning – istället används numera led-dioder.

Det finns många olika sorters paneltyper kopplade till lcd-skärmar, var och en med sina egna för- och nackdelar. Det är med andra ord viktigt att du väljer en skärm med den paneltyp som passar just dina behov. Den vanligaste paneltypen kallas tn-panel och har fördelen att den erbjuder lägst responstid (mellan 1-5 millisekunder).

Responstid är tiden det tar för en pixel att tändas och släckas eller byta färg. Hög responstid resulterar i mer eftersläpningar på skärmen, vilket gör att du uppfattar bilden som oskarp så fort den rör sig. En låg responstid är därför idealt om du spelar mycket. Tn-paneler är dessutom relativt billiga. Nackdelen med dem är att färgåtergivningen och betraktningsvinkeln inte är så vass jämfört andra paneltyper, vilket gör att tn-paneler inte är optimala för exempelvis foto- och bildredigering.

Guide datorskärm
Foto: florisla, Creative Commons

I sådana fall rekommenderar vi en skärm med va-panel. Dessa erbjuder mycket högre färgåtergivning, svärta, och kontrast och har dessutom bra betraktningsvinkel. Nackdelen är å andra sidan att responstiden är högre.

Det bästa allround-alternativet är ips-paneler som erbjuder en bra balans mellan färgåtergivning, betrakningsvinklar och responstid. Du får inte den där allra lägsta responstiden eller absolut mest korrekta färgåtergivningen men avvägningen är tillräcklig för att de allra flesta – så länge du inte är en profesionell gamer eller arbetar med bildbehandling och liknande.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning