Anslutningar för bild och ljud

Hdmi
Den överlägset vanligaste anslutningen för digital överföring av bild och ljud på en dator är hdmi (high definition multimedia interface). Hdmi används på allt från bärbara och stationära datorer till grafikkort, bildskärmar och annan hemelektronik.

Läs även
Köpa dator – guide till alla komponenter
Bästa grafikkort – vi testar olika prisklasser
Här hittar du bästa laptop – från billig till värsting

Köpa datorskärm – allt du behöver veta inför köpet

Datorskola minne
Populär. Hdmi-portar hittar du nästan överallt. Här på ett grafikkort.

Utöver vanliga hdmi, som de flesta bärbara datorer använder, finns även mini-hdmi (förekommer på vissa bärbara datorer) och micro-hdmi (vanligast på surfplattor och mobiltelefoner). Den senaste hdmi-standarden heter hdmi 2.1, vilken har stöd för 8k-upplösning i 60 hz och dynamisk hdr.

Displayport
Displayportpåminner väldigt mycket om hdmi då det också är en standard för digital bild- och ljudöverföring. Den är dock inte lika utbredd utan är specifikt utvecklad som ersättare till de äldre anslutningarna dvi och vga av VESA (Video Electronics Standards Association) för datorbildskärmar. Utöver vanliga displayport finns även mini-displayport men det enda som skiljer dem åt är storleken på kontakten.

Den senaste standarden heter displayport 1.4 och den är i mångt och mycket väldigt lik hdmi 2.1. En styrka är dock är att displayport klarar av flera bildsignaler. Det går med andra ord att ansluta fler än en bildskärm till din dator även om den bara har ett displayport-uttag.

Datorskola minne
Usb-2.0- och Usb-3.0-portar tillsammans.

Anslutningar för dataöverföring

Usb (Universal Serial Bus)
Usb är den vanligaste anslutningstypen på datorer och används för att ansluta allt från tangentbord och möss till usb-stickor och andra sorters externa hårddiskar. De kan grupperas in i kategorierna typ-a, som länge varit den vanligaste standarden på datorer, bildskärmar och dylikt; typ-b, som förekommer främst på skrivare och liknande, och den senaste standarden; typ-c.

Datorskola minne
En för alla. Usb-c är en flexibel standard med flera användningsområden.

Usb-c har fördelen att det är väldigt flexibelt. Du kan använda en usb-c-port både som port för skärmar eller tillbehör och som laddningsuttag. Och till skillnad från typ-a behöver du inte fundera om du håller kontakten upp och ner eller inte, den passar oavsett. Det finns fortfarande många bärbara datorer som har portar för usb-typ-a, men räkna med att typ-c kommer ersätta den äldre standarden helt i framtiden. Om du köper en dator i dag som enbart har usb-c finns det adaptrar om du vill ansluta med en annan usb-kontakt.

Det finns ett antal signalstandarder där usb-2.0, usb-3.0 och usb-3.1 är de som används idag. Det som framför allt skiljer dem åt är överföringshastigheten – usb-2.0 har en maximal överföringshastighet på 480 Mbps medan usb-3.0 klarar upp till 4,8 Gbps. Usb-3.1 är fortfarande en relativt färsk standard som delats upp i usb-3.1 gen 1 och usb-3.1 gen 2. Den senare har en överföringshastighet på närmare 10 Gbps. Den standard som använder usb-3.1 är usb-typ-c.

Datorskola minne
Foto: Amin, Creative CommonsObsolet. Apples usb-utmanare firewire känns idag ganska gammal, även om den fortfarande har sina styrkor.

Firewire
Ett alternativ till usb är Apple-utvecklade firewire som har en dataöverföringshastighet på upp till 800 megabyte per sekund. En stor skillnad mellan de två standarderna är att firewire inte är beroende av att en dator är inkopplad för att göra en överföring mellan två enheter, vilket usb kräver. Firewire har å andra sidan inte uppdaterats på länge och som du säkert märker är överföringshastigheten lägre än den vi får med usb-3.0 och uppåt. En annan nackdel är att tekniken är dyr.

Thunderbolt
Sedan har vi även thunderbolt, en supersnabb standard som Intel utvecklade 2011 och som länge använts i Apple-datorer. Till skillnad från usb och hdmi har thunderbolt ingen egen kontakt. Istället används andra kontakters fysiska utformning. De två första generationerna, thunderbolt 1 och thunderbolt 2 använder mini-displayport medan nuvarande thunderbolt 3 använder usb-c. Hastigheten i thunderbolt 3 är rejält uppskruvad med en möjlig bandbredd på 40 Gbit/s. Upp till sex enheter kan anslutas till en port. Tack vare sin höga bandbredd är thunderbolt 3 ypperlig för att köra 4k-skärmar. Bandbredden gör det möjligt att koppla in två skärmar med riktig 4k-upplösning i 60 hertz eller en 5k-skärm (5120x2800 pixlar) i 60 hertz. Även Thunderbolt 2 klarar av 4k.