Microsofts senaste operativsystem Windows 10 ruvar på mängder med smarta grejer, som inte alltid är helt självklara. I den här guiden går vi igenom de lite mer avancerade sakerna – bland annat hur du använder Windows Registry, hur du skapar en virtuell dator med Hyper-V och hur du effektivt krypterar datorn med Bitlocker.

Windows 10

Så använder du de kraftfulla verktygen i Windows Registry

Ett av de mest användbara verktygen i Windows 10 är registret – en databas vi kan använda för en rad olika syften. Du kan bland annat ta bort program som varit svåra att avistallera, och ändra hur aktivitetsfältet ska se ut.

Läs hela guiden här!


Windows 10

Kom igång med Powershell

Ett av de mest kraftfulla verktygen i Windows 10 är Powershell. Enkelt förklarat fungerar det som en mer avancerad Kommandtolk, och kan framför allt användas för att automatisera uppgifter som annars kan vara monotona. Till exempel kan Powershell användas för att visa alla installerade usb-enheter på en eller flera datorer, identifiera och stänga processer som inte svarar, redigera nycklar i Windows-registret, ställa in nätverksinställningar och filtrera specifik information om datorer i ett nätverk.

Läs hela guiden här! 


Windows 10

Hitta felet i datorn med Loggboken

Jodå, det går att lösa det mesta bara du letar på rätt ställe. Loggboken håller koll på allt du gör i Windows 10 – och därmed blir det enkelt att hitta vad du har gjort för fel.

Läs hela guiden här! 


Windows 10

Skapa virtuell hårddisk med diskhantering

Med verktyget Diskhantering kan du skapa partioner av dina hårddiskar. Det betyder att du kan dela upp din hårddisk i olika avdelningar för att lättare hålla ordning på dem.

Läs hela guiden här! 


Windows 10

Så får du ut mer av Kommandotolken

Gamla klassiska Kommandotolken hänger så klart fortfarande med, och rymmer som väntat en hel del matnyttiga saker.  I många fall kan Kommandotolken rentav vara smidigare att använda än mer moderna gränssnitt eftersom du har tillgång till i princip allt på datorn i ett och samma fönster.

Läs hela guiden här!  


Windows 10

Stryp processer med Aktivitetshanteraren

Ännu ett klassiskt verktyg. Många är vi som i desperation har dragit igång Aktivetshanteraren när saker och ting inte vill hänga med. Om ett program inte svarar, en webbsida tar lång tid att ladda eller om din fläkt börjar låta väldigt högt kan du felsöka med hjälp av Aktivitetshanteraren.

Läs hela guiden här! 


Windows 10

Få liv i gamla program med Windows 10

Flera av Microsofts tidigare operativsystem hade problem med att äldre program inte alltid fungerade bra. Den saken har blivit betydligt bättre med Windows 10. Men det kan så klart fortfarande strula, lyckligtvis är det oftast enkelt att lösa.

Läs hela guiden här! 


Windows 10

Snabbstarta med Kör

Ytterligare en gammal Windows-bekant. Du startar Kör med ett snabbt tryck på Windows-knappen + R. Härifrån kan du öppna både frekvent använda program och mappar, men också mer svårhittade och nischade systemverktyg.

Läs hela guiden här!


Windows 10

Kryptera din dator med Bitlocker

Vill du vara lite extra säker innehåller Windows 10 flera smarta funktioner, varav Bitlocker förmodligen är den allra bästa. Det här behöver du dock Windows 10 Proffesional för, så det är inte till för vem som helst. För att använda Bitlocker krävs det att att datorn är utrustad med en så kallad tpm (Trusted Platform Module) av typen 1.2 eller senare. Det är ett speciellt mikrochip som gör att enheten får stöd för avancerade säkerhetsfunktioner.

Läs hela guiden här!


Windows 10

Skapa en virtuell dator med Hyper-V

Precis som Bitlocker är Hyper-V exklusivt för Windows 10 Professional. Med hjälp av detta skapar du en virtuell dator, det vill säga en simulerad, eller virtuell, datormiljö att köra olika operativsystem i. Varje operativsystem som körs i en virtuell maskin beter sig som om det kördes på riktig, fysisk hårdvara. Låter det krångligt? Förhoppningsvis blir du klokare efter att ha läst vår guide.

Läs hela guiden här!