Alla studenter vet att csn-bidraget ofta tar slut lite för snabbt och alla medel för att spendera smartare bör tas till. Som tur är finns det massor av studentrabatter, inte minst på telefonifronten. Många svenska operatörer erbjuder abonnemang till riktigt förmånliga priser för studerande. Vi har samlat operatörernas bästa erbjudande just nu och reder ut vilka lösningar som passar bäst för olika behov.

Vem kan få rabatt?

Operatörerna har lite olika sätt att kontrollera att du verkligen är student. Några erbjuder billigare pris för alla under en viss ålder, oavsett om du är student eller inte. Många erbjuder lägre pris för de med Mecenat- eller Studentkort. Du ansöker om dessa på respektive korts hemsida.

Vill du hellre ha kontantkort? Här hittar du en jämförelse av alla kontantkort

Skrivbord

Hur mycket surf behöver jag?

Det är svårt att säga exakt hur mycket surf som går åt till en viss aktivitet då det här varierar beroende på exakt hur materialet ser ut. Generellt kan man säga att 1 GB räcker till 14 timmars musiklyssnande, men det beror så klart på ljudkvaliteten. För filmtittande kan 1 GB surf motsvara allt från en timme till 20 minuter beroende på kvaliteten på filmen.

Detsamma gäller med vanligt surfande i webbläsaren på mobilen. Beroende på vilket typ av innehåll som finns på hemsidan drar det olika mycket surfmängd. Sms tar ingen större mängd, mms däremot kan vara dyrt att ladda ner. På många mobiler står det hur stor bildfilen är när du laddar ner den.

Läs även: Stort test - här är bästa mobilen just nu

Är billigast alltid bäst?

Nej, självklart är billigast inte alltid det bästa för dig, det finns alltid mycket mer än pris som spelar in. Har kundtjänsten ett trevlig bemötande till exempel? Och hur ser täckningen ut.

I just den här artikeln har vi enbart kartlagt hur de olika operatörerna prismässigt står sig mot varandra. Om du vill ha bättre koll på hur täckningen ser ut där just du bor bör du alltid rådfråga operatören i fråga, alternativt gå in på Post- och telestyrelsens hemsida.

PTS
Post- och telestyrelsen samlar in information om hur täckningen ser ut runt om i landet och klagomål till de olika operatörerna.