I dag gick polisen ut med en ny varning om ett bedrägeri som drabbat ett flertal svenskar den senaste tiden. Det rör sig om så kallade "porrbluffare" som hör av sig via mejl och informerar om att de – via din webbkamera – kommit över filmer som visar när du besöker pornografiska sajter.

Bedragarna skriver även att de fått tillgång till ett eller flera av dina lösenord genom att installera skadlig kod på din dator. I mejlet kan faktiskt exempel på dina riktiga lösenord förekomma, men hur bedragarna lagt vantarna på dem är oklart. Det kan lika gärna röra sig om uppgifter som fiskats fram ur en läckt lösenordsdatabas.

Offret avkrävs sedan bitcoin motsvarande ett ganska högt värde i konventionella pengar. Uteblir betalningen hotar de med att skicka filmerna till vänner och bekanta på exempelvis Facebook. Till Aftonbladet säger Jan Olsson vid Nationellt Bedrägericentrum att det kan röra sig om lösensummor på mellan cirka 26 000 till 63 000 kronor.

– Det är ovanligt högt för den här typen av utpressningar, säger han till Aftonbladet.

Polisen säger sig ha fått in många anmälningar om detta bedrägeri, men råder ingen att betala lösensumman. Brottet beskrivs som svårutrett. Dels på grund av att Bitcoin-transaktioner är anonymiserade, men också för att bedrägeriet är av såpass känslig natur för den utsatte. Mörkertalet på antalet drabbade kan vara avsevärt högre än antalet polisanmälda fall.

Men filmerna då, finns de verkligen? Troligtvis inte enligt Jan Olsson.

– När det gäller filmerna ser vi det som osannolikt att det finns några överhuvudtaget. Många som fått utpressningsmailet har inte ens någon webbkamera på sin dator, uppger han i inlägget på Polisens hemsida.

Det finns emellertid fall där folk faktiskt blivit övervakade via sina egna webbkameror. Säkerheten har ofta beskrivits som undermålig, bland annat i en uppmärksammad artikel av Dagens Nyheter från 2016. Du som är orolig för detta otäcka förfarande kan sätta en tejpbit över kameralinsen i din laptop eller kolla in en dator med utfällbar webbkamera – något som blivit relativt vanligt på senare år.