Ett kontorspaket är ett måste för de flesta datoranvändare. Även om det finns bra molntjänster och appar är ett traditionellt pc-program snabbare och mer kraftfullt.

Det mest kända kontorspaketet heter förstås Microsoft Office och består av verktyg för ordbehandling (Word), kalkylblad (Excel) och presentation (Powerpoint). Nackdelen är att det kostar 1 400 kronor och för dig som tycker att det här är för dyrt finns det flera gratisalternativ.

Vi har tidigare skrivit om Libreoffice som är kraftfullt, men lite gammaldags. Medan moderna program låter dig navigera med lättöverskådliga flikar använder Libreoffice som standard de mer traditionella rullgardinsmenyerna.

Föredrar du ett modern program som ändå är gratis har tyska Softmaker just släppt en ny version av programpaketet Freeoffice 2018.

Tre verktyg

Det är inte bara utseendemässigt som Freeoffice påminner om Microsoft Office utan även innehållsmässigt. Du får verktyg för ordbehandling (Textmaker), kalkylblad (Planmaker) och presentation (Presentations), och precis som i Microsoft Office får du svenska menyer och svensk rättstavning.

Ja, Freeoffice använder till och med samma filformat som Microsoft. Det betyder att du kan jobba tillsammans med andra, även om de kör Microsoft Office. Freeoffice kan dessutom spara pdf- och epub-filer. Det senare är standardformatet för e-böcker.

Freeoffice är ett så kallat freemium-program. Det betyder att tillverkaren hoppas tjäna pengar på att du som användare ska uppgradera till betalvarianten Softmaker Office. Det här är dock helt frivilligt.


Så funkar Freeoffice

1. Ordbehandling

Freeoffice består av tre separata program med gemensamt upplägg. I vårt exempel visar vi ordbehandlaren Textmaker.

2. Flikar

Här väljer du vilken flik du ska visa. Home innehåller exempelvis de viktigaste verktygen.

3. Verktyg

Alla verktyg samlas under respektive flik – och grupperas i ”boxar”.

4. Göm flikar

Vill du se mer av dokumentet? Klicka här för att gömma flikarna.

5. Genvägar

Snabbknappar för att spara, öppna och andra viktiga saker

6. Linjal

Med hjälp av linjalen ändrar du bland annat dokumentets marginaler.

7. Bild

Freeoffice kan både användas för text och bilder.

8. Högerklick

Högerklicka i ditt dokument så får du genvägar till verktyg du kan använda i just detta läge.

9. Sidomeny

Här visas valfri information om ditt dokument, exempelvis vilka formatmallar du använder.

10. Verktyg

Byt språk för rättstavning och hitta information om dokumentet.

11. Visning

Zooma i dokumentet och välj hur det ska visas.