E-postmeddelanden kan spåras med hjälp av ip-adresser. Det är något som flesta som tittat på en vanlig kriminalserie på tv vet. Men du kanske antar att den här informationen är svår att hitta och att det kanske behövs antingen en hackervän eller en husrannsakningsorder för att få den. Det är dock inte fallet.

Kom ihåg att din ip-adress är offentlig och att den är ett sätt att identifiera dig online, så informationen är inte en stor hemlighet. När den är knuten till ett e-postmeddelande blir det personligt identifierbar information.

E-postmeddelanden är inte bara den text som du ser när du tar emot dem. Mycket ytterligare information skickas med varje e-postmeddelande som du sänder och den finns i vad som kallas meddelandehuvudet (email header).

De flesta moderna e-postklienter och tjänster visar inte detta som standard, eftersom de flesta inte bryr sig. Tvärtom kan informationen vara förvirrande.

Men alla tjänster och stationära e-postklienter kan visa meddelandehuvudet för dig och där finns bland annat den väg som meddelandet tog för att komma till dig och detta kan användas för att identifiera avsändarens ip-adress.

Med det sagt är det enkelt att hitta avsändarens ip-adress i ett meddelande som du just fått. Så här gör du det.

Mejl

1. Olika klienter och tjänster har förstås olika metoder för att ta fram information. För att ta Outlook som exempel, öppna meddelandet och välj Egenskaper i Arkiv-menyn.
2. Leta reda på raden som börjar med Received: from. Där hittar du avsändarens adress och kan spåra den med en tjänst som exempelvis www.whois.com. Problemet i dag när så många använder Gmail är att det ofta är Google som står som avsändare…