Intels problem med 10-nanometersprocessen hindrar inte företaget att fortsätta utveckla nya processorer. WCCF Tech har fått tag i läckta uppgifter som påstår att nionde generationens Core-processorer är på gång för stationära datorer, och ska släppas redan 1 oktober.

Det blir enligt uppgifterna första gången Core I9-processorer blir tillgängliga i en prisklass som passar vanliga användare, med åttakärniga Core I9-9900K i spetsen. Den ska ha en grundhastighet på 3,6 gigahertz ned turbo boost till 4,7 gigahertz med samtliga kärnor och 5 gigahertz för 1–2 kärnor.

Core I7-9700K får också åtta kärnor och samma grundhastighet, men lite lägre boost-hastighet och saknar stöd för hyperthreading. Core I5-9600K blir mer av en instegsmodell med sex kärnor, 3,7 gigahertz grundhastighet och turbo boost till 4,3 gigahertz (4,6 för en ensam kärna).

Att Intel nu börjar ha fler än fyra kärnor även i billigare processorer kan vi förmodligen tacka AMD för. Företagets Ryzen-serie har rönt stora framgångar och har höjt förväntningarna hos pc-byggare.