Testad produkt: Lenovo ThinkPad X1 Tablet
Pris: 22 676 kr hos Proshop.

Lenovo Thinkpad X1 har vi tidigare sett i form av X1 Carbon och X1 Yoga, dyra och exklusiva 14 tums notebooks för främst företag. Men X1 finns också i andra format, och nu senast som en tablet. Den heter inte överraskande Thinkpad X1 Tablet.

Thinkpad X1 Tablet påminner i formen mycket om just en Microsoft Surface Pro, med räta vinklar, skarpa kanter, 15:10-bildförhållande för skärmen, och ett stort stadigt stöd som upptar halva baksidan. Den har också samma lösning för tangentbord med magnetlås, som går att höja upp i bakkant.

Stor, tung och snabb

Men där tar likheterna slut. Thinkpad X1 Tablet är en snäppet större platta, med skärm på exakt 13 tum, och med betydligt mer prestanda under skalet tack vare åttonde generationens Core i7, generöst med ramminne och en blixtsnabb 512 GB ssd.

Thinkpad X1 Tablet
Thinkpad X1 Tablet kombinerar elegant design med Lenovos klassiska Thinkpad-stuk. Vi gillar resultatet som känns både exklusivt och seriöst.

Den är inte riktigt lika snabb som många laptops med samma processor, just Kaby Lake Refresh-processorerna verkar lägga extra vikt vid effektiv kylning för att få ut maximalt ur kärnorna, men det är fortfarande ett enormt lyft mot tidigare generationer av plattan. Lenovo lyckas också hålla kylningen helt passiv, med kylningsgaller utmed ovansidan som enbart ser ut att användas för självdrag.

Trots tunnare skärmkant är Thinkpad X1 Tablet både längre, högre och tjockare än Surface Pro. Och även tyngre. Vi tycker redan att de flesta liknande Windows-plattor i samma klass är på tok för massiva för att vara hanterbara som surfplatta, och Thinkpad Carbon X1 övertygar inte på den punkten. Den är tung, obekväm och svår att få ett stadigt enhandsgrepp på.

Bra penna men bäst som notebook

Det är dock toppkvalitet på både pekstyrning med fingertopparna och med Lenovos penna. Som tablet fungerar den bäst liggandes på ett bord som digital ritplatta. 

Thinkpad X1 Tablet
Thinkpad X1 Tablet är allt annat än bekväm att hantera som surfplatta. Skärmen hör dock till de bättre vi sett. 

Det är i notebookläge med tangentbordet på plats som plattan verkligen kommer till sin rätt. Tangentbordet är verkligen i toppklass och bekvämare att skriva på än de som sitter i många vanliga notebooks, även riktigt dyra. Det har tydliga knappar med ovanligt hög slaghöjd, ställbar bakbelysning och både vanlig musplatta av hög kvalitet och styrplupp i mitten av tangentbordet.

Skärmen på 3 000 x 2 000 bildpunkter är riktigt skarp. Ljusstyrkan ligger på precis under 400 cd/m2, vilket gör at den går att använda även i dagsljus utomhus utan större problem. Vi får fin lyster och bra balans i färgerna, men möjligen lite blek svärta när ljusstyrkan är högre än 75 procent. Vi får ut mellan tre och över elva timmar, beroende på arbetsbelastning och skärmljusstyrka.

Tyvärr imponerar inte högtalaren lika mycket. Vi får rent ljud med bra detaljåtergivning i diskanten och rejäl strereospridning, men beklämmande tunt mellanregister och bas. Bättre låter det med hörlurar i. Ljudkretsen har stöd för Dolby Atmos och pluggar vi in lurar eller externa högtalare får vi tillgång till extra inställningar som förbättrar både surround och equalizer.

Thinkpad X1 Tablet
Det är toppkvalitet på chassi, stöd och tangentbord, men själva formatet slår inte det praktiska i en riktig notebook. Den här låsningen fungerar bra på ett bord, men sämre i knät.

Seriöst företags-fokus

Thinkpad X1 Tablet är en riktigt företags-pc med många smarta funktioner som gör livet enklare för en it-avdelning, som Windows 10 Pro, dtpm och stöd för Microsoft Auto Pilot. Det här betyder inte så mycket för en privatperson eller egenföretagare, förutom att de troligen höjer prislappen en aning.

Det är dock väldigt rent från extra program, vilket är ovanligt från Lenovo, förutom i deras Signature Edition-datorer som en del svenska butiker säljer. Förutom appar från Dolby och Intel för Atmos och Thunderbolt-inställningar hittar vi bara tre extra saker.

Det är dock väldigt rent från extra program, vilket är ovanligt från Lenovo, förutom i deras Signature Edition-datorer som en del svenska butiker säljer. Förutom appar från Dolby och Intel för Atmos och Thunderbolt-inställningar hittar vi bara tre extra saker: en Linkedin-länk. Lenovo Vantage, samt Mirametrix Glance.

Thinkpad X1 Tablet
Dubbla Thunderboltportar och inbyggt mobilt bredbandsmodem.

Bra valOmdöme

Lenovo tar sig lite vatten över huvudet med senaste generationen av X1 Tablet. Inte när det gäller det tekniska, allting med den – förutom kanske högtalarna – osar toppkvalitet. Mobiliteten går dock förlorad då den är stor och tung som en ultrabook. Det vill till att du vet att du kommer att utnyttja den ofta i urkopplat läge, annars är till exempel en Lenovo Yoga ett smartare val. Det blir dock en rekommendation, men en med reservation för att den verkligen inte är en dator för alla.


Fakta Lenovo Thinkpad X1 Tablet 20KJ001KMX

Testad: Augusti 2018
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13 tum blank ips, 3000x2000 bildpunkter, dual touch
Kameror: 8 megapixel bak, 2 megapixel fram
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 3,5 mm headset, tangentbordsdockning
Trådlöst: 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, digitizer-penna, tangentbord.
Batteritid: 2h 45min (hög belastning), 11h 25 min (låg belastning)
Storlek: 30,4 x 22,6 x 0,9 cm
Vikt: 890 gram
Pris: 22 676 kr hos Proshop.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,41 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 39,39 fps
Geekbench 4: 13 907 poäng
Disk, läsning: 1 496 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Bra prestanda för en platta.
Snabb ssd.
Tyst drift.
Bekvämt tangentbord.
Utmärkt bildskärm.

minus

Jobbigt stor och tung.
Halvdana högtalare.
Högt pris.

Betyg 4 av 5

Lenovo ThinkPad X1 20KJ001KMX 512GB Pris vid test: 22676 kr.

Bästa pris just nu: 25335 kr